štvrtok 31. marca 2011

Jede, jede mašinka..: )






































Sestrin maličký synček a zároveň naše krstniatko oslavovalo pred pár dňami svoj 2. rôčik. Samozrejme, že som už dávno predtým horlivo premýšľala čo pripraviť, aby som ho čo najviac potešila. A keďže Filipko je typický chlap a najviac zo všetkého ho bavia autíčka, vláčiky a ostatné mašinky, tak padla voľba na tortičku v podobe vláčika. Chcela som, aby tortička pôsobila veselo a milo, a tak som na jednotlivé vagóniky posadila kupované cukrové zvieratká - síce boli tvrdé sťa skala, ale paradoxne práve ony spôsobili najväčšiu radosť malému oslávencovi. Dokonca sa s nimi chcel hrať aj nasledujúci deň po oslave.

Tortičku som začala robiť o pol desiatej večer a skončila som o tretej ráno:) Popritom som vypila dve kávy a v duchu sa zaprisáhavala, že už žiadnu tortu piecť nebudem.(ha!to určite...:)
Receptík je jeden z tých zaručene osvedčených, ktorý sa s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou vždy podarí a aj vždy všetkým chutí. Korpus mám od Aďky (Aďka27) z MMB
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=25756&user=32431 a je naozaj skvelý tak ako aj jej ďalšie recepty.

Na korpus:
3 vajíčka, 
200 g kryštálového cukru, 
1 vanilkový cukor, 
1,5 dl mlieka, 
1 dl oleja, 
250 g polohrubej múky, 
1 prášok do pečiva,
3 polievkové lyžice kakaa,
papier na pečenie.

Postup:
Celé vajíčka vyšľaháme do hustej peny, pridáme mlieko, olej, šľaháme, kým sa nerozpustí cukor, pridáme po lyžiciach múku zmiešanú s práškom do pečiva a preosiatym kakaom a zároveň šľaháme. Vylejeme na papier na pečenie, pečieme pri teplote 175° C, približne 10 -15min.

Na vanilkový a čokoládový krém:
3 Zlaté klasy,
750ml polotučného mlieka,
1/2 vanilkového struku (alebo vanilkový extrakt, príp. vanilkový cukor),
trochu kryštálového cukru do pudingu
200g masla,
práškový cukor podľa chuti,
horká čokoláda,
čučoriedkový kompót aj so šťavou.

Postup:
Asi v 2dcl mlieka si rozmiešame Zlaté klasy a trochu kryštálového cukru. Zvyšné mlieko necháme zovrieť v hrnci s dostatočne hrubým dnom. Do vriaceho mlieka pomaly lejeme rozmiešané Zlaté klasy a dôkladným miešaním pripravíme hustý puding, do ktorého metličkou zamiešame dreň z vanilkového struku. Puding necháme úplne vychladnúť.
Po vychladnutí do neho postupne zašľahávame kúsky masla a podľa chuti práškový cukor. Ak by sa vám stalo, že sa krém sekne (mne sa to stáva dosť často:) tak netreba panikáriť, lebo mám na to malý trik. V takomto prípade necháme v hrnci zovrieť vodu a misu so zrazeným krémom položíme naň, pričom šľaháme elektrickým šľahačom, až kým krémik nemá krémovú konzistenciu.
Na záver krém rozdelíme na 2 časti, pričom do 1 časti pomaly zašľaháme rozpustenú a podľa možnosti čo najviac vychladenú čokoládu (ak by sa vám krém znovu sekol, postupujte dľa spomínaného osvedčeného triku).
Takto nám vzniknú 2 krémy - vanilkový a čokoládový.

Záverečné skladanie torty:
Korpus rozrežeme na malé obdĺžniky - budúce mašinky a každý obdĺžnik ešte priečne rozrežeme. Korpusy pokvapkáme šťavou z čučoriedkového kompótu. A skladáme v tomto poradí: korpus č.1 - čokoládový krém - odkvapkané čučoriedky z kompótu - korpus č.2 - vanilkový krém.

Zdobenie:
mandľový marcipán
cukríky,
najlepšie trubičky na svete - kokosové Lusette od Sedity:)
čerstvé ovocie,
cukrové zvieratká,
a vlastne všetko, čo vás napadne:)

Filipko je také malé vrtidielko, ktoré je stále v pohybe, takže je celkom umenie ho odfotiť tak, aby fotečka nebola rozmazaná. A keďže sa mi to nepodarilo pri tortičke, tak aspoň vkladám fotku spred týždňa, kedy sme boli spolu v zoologickej záhrade...

No neurobili by ste pre túto tváričku všetko na svete?:)

20 komentárov:

  1. Evinka,no to je nadhera..neviem sa vynadivat,aku nadhernu torticku si upiekla:)a uz na prvy pohlad je mi jasne,ze "hracka" to nebola,mne by 2 kavy ako doping urcite nestacili:))))no,mozes nam ist vsetkym krstnym mamkam prikladom,a ja zahanbene sklanam hlavu,lebo ja som mojmu krsniatku este torticku neupiekla:(a chvalim aj krasny Filipkov portretik,a prajem mu vsetunko Naaaaaaaaj !!!!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja sa pripajam ku gratulacii! Torticka je rozkosna, ja by som na take nieco urcite nemala nervy ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martina(Dulce de Leche): No veru Martinka, vidno, že máš na takéto veci skúsené očko. Bola to docela makačka, ale výsledok veľmi potešil a to je najväčšie zadosťučinenie aké len môže byť. A neviem, či som až taká super príkladná krstná mama, lebo by som chcela byť s malým častejšie, ale akosi mi to stále nevychádza. A ty nemusíš skláňať hlávku, veď krstniatko má narodeniny každý rok, takže možností ako to napraviť je ešte XZ:) A ďakujeme aj za krásnu gratuláciu...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Marianna: ďakujeme moc! hehe, to som si hovorila počas prípravy tej torty stále - že na to prosto nemám nervy:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak toto je aké zlatéeee?? Vsetko najlepsie krstniatkuuuuu. Je taký rozkosný, musel sa "masinke" strasne tesit!!!!!1

    OdpovedaťOdstrániť
  6. evka, torticka je uzasna, paci sa mi, ako napadite si ju ozdobila :)bolo by mi aj luto zjest taku nadheru :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nádhera a zase nádhera, dorty peču a tvořím, ale takovou krásnou mašinku bych nesvedla. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evinka, klobuk dole! vidiet, ze si torticku robila z velkej lasky, je rozpravkova!!! velmi sa mi pacia vagoniky s ovocim aj ostatne mile detailiky..Filipkovi k 2.narodeninkam tiez prajem vsetucko najlepsie!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evka krásny vláčik aj s rozkošnými vagónikmi, moc sa mi páčia tie detailíky, lienky, kolesá so srdiečkami a zvieratká fakt kráááása...drobec musel mať ohromnú radosť:) posielam mu pozdrav s prianím krásneho detstva:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nádhera, Filipko musel mať veľkú radosť, aj sa vláčik spapal? Normálne by to bola škoda. Máš šikovné ručičky a veľkú trpezlivosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tý brďo, tak tohle je fakt úžasné! Jde vidět, že jsi si s tím dala opravdu pořádnou práci.Já už teď přemýšlím, jaký dortík spáchám pro našeho synka k jeho druhým narozeninám, tak ti moc děkuju za inspiraci. Dortík i synoveček jsou vážně k zulíbání!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Archaa:Slávka ďakujeme moc!! Filipko bol nadšený...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ChocoRRoll: Lubka dakujem pekne, no to mi hovorila aj sestra so švagrom, že je to škoda jesť a nechceli sa jej chytiť, tak som ich musela presviedčať:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Jindra: dakujem!!! teší ma, že sa tortička páči, ale ja nie som žiadny profík, je to taká vyslovene domáco uplácaná tortička a urobiť ju nie je žiadne umenie...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. evitchka(in-spired-me): Evinka ďakujem, to ovocíčko celú tortičku tak osviežilo a ovocie vlastne bolo aj vnútri, takže vagóniky boli veľmi šťavnaté. A ďakujem aj za gratuláciu malému Filipkovi

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Michaela (Recepty z Indie): ďakujem Miška!!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. AjkaR.: Andrejka ďakujem pekne. Som rada, že sa ti páči, ako som ju urobila. a áno, malý sa veľmi tešil. a zvieratká sa mu strašne páčili. ďakujem za gratuláciu!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ivana: Ivanka ďakujem, no tá trpezlivosť tu bola asi najdôležitejšia:)Samozrejme, vláčik sa celý zjedol ešte v deň oslavy. Ono tých vagónikov bolo viac - až 12, ale všetky sa nezmestili na tácku...

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Madla: Ďakujem moc!!Som veľmi rada, že som ťa touto cestou inšpirovala...A ja sa už teraz teším na tú tortičku, ktorú spravíš tomu svojmu oslávencovi...

    OdpovedaťOdstrániť