Jednoduchý, ľahký a vynikajúci - tieto tri slovká výstižne vyjadrujú tento skvelý recept. Odkukala som ho z knihy Zdeňka Pohlreicha a ako som už vopred tušila, vôbec ma nesklamal, práve naopak - úplne ma očaril a získal si tak trvalé miesto medzi mojimi obľúbenými receptíkmi.
No a ak vám meno Zdeněk Pohlreich nič nevraví, tak ste asi nikdy nesledovali jeho reláciu "Ano, šéfe!", v ktorej navštevoval vybrané české reštaurácie a radil majiteľom, ako lepšie variť a čo robiť, aby sa zlepšil ich biznis. Okrem jeho kuchárskeho umenia sa mi páči aj to, že sa snaží pozdvihnúť typickú českú kuchyňu a fandí českým jedlám pripraveným z poctivých surovín. Zdeněk je charakteristický aj svojim humorom a vtipnými "hláškami", ktorými počas natáčania relácie veru vôbec nešetril. Ak sa chcete trošku pobaviť- kliknite na tento link: http://www.jaros.in/item/nejlepsi-hlasky-zdenka-pohlreicha-ano-sefe
![]() |
Zdeňek Pohlreich |
Ingrediencie:
losos steaky (odporúčam kúpiť čerstvé - je to obrovský rozdiel v chuti),
1 mrkva,
3 strúčiky cesnaku,
1 malý pór,
1 cuketa,
2 paradajky,
soľ,
biele korenie,
maslo,
olivový olej.
Na limetkové glazé:
1 ČL čerstvo vytlačenej šťavy z limetky,
1 ČL sójovej omáčky (ja používam Bio sójovú omáčku),
1 ČL zázvorovej šťavy (kúsok čerstvého zázvoru),
3 PL olivového oleja,
soľ,
biele korenie.
Keďže glazé je veľmi chutné, odporúčam pripraviť si ho aj viac - to znamená uvedené množstvá surovín na glazé zdvoj až strojnásobiť...
Príprava:
Suroviny na glazé zmiešame a odložíme bokom (zázvorovú šťavu získame tak, že čerstvý zázvor postrúhame a následne z neho rukou vyžmýkame šťavu).
Cesnak a mrkvu nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s trochou olivového oleja a odložíme bokom na tanier. Pór nakrájame na polkolieska a taktiež len veľmi krátko orestujeme na panvici, kde sme restovali mrkvu s cesnakom. Opäť odložíme na tanier. Cuketu aj so šupkou nakrájame na kolieska a opečieme na panvici - odporúčam nenasypať ju na panvicu "hala-bala", ale pekne poukladať jednotlivé kolieska vedľa seba, nechať opiecť z jednej a potom aj z druhej strany. Opečenú cuketu tiež odložíme na tanier k ostatnej zelenine.
Lososa umyjeme (môžete ho ponechať aj s kožou), osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na panvici, v ktorej sme roztopili maslo s troškou olivového oleja (samotné maslo sa zvykne pripaľovať, tak preto ten olej). Lososa opekáme veľmi krátko - max. 5 min.
Paradajky zbavíme šupky (nie je to vyslovene nutné), odstránime semienka a nakrájame ich na malé kocky.
Glazé prehrejeme v panvici. Na tanier nasypeme orestovanú zeleninku, pridáme paradajky a navrch položíme opečenú rybu. Na záver prelejeme prehriatym glazé. Dobrú chuť!
same dobrotky dnes, evi lososa milujem urcite sa nechám inspirovat a to coskoro
OdpovedaťOdstrániťSlávka dakujem. budem sa moc tešiť, dúfam, že si pochutnáš!!
OdpovedaťOdstrániťNo tak toto nevyskúšať by bol hriech Evulienka... ukladám a ďakujem za krásne načančané pripomenutie Zdeňkovho receptu :o)
OdpovedaťOdstrániťEvi, uz som chodila nakukat na tvoj blog, ci si nieco nepublikovala a voila tu to mame. Zdravy lahky pokrm. Hodi sa k jarnej ociste.
OdpovedaťOdstrániťLen jedna otazka. Orestujes zeleninu a potom pripravis zbytok. Nevychladne ti to medzitym? Ci ked sa na to naleje horuce glase, zohreje sa?
Eviana:Evi, tak, tak, hriech nevyskúšať tento skvelý receptík. A čo sa týka toho "načančania", tak na Zdeňka sa ja nechytám - on je v tom fakt macher. A ďakujem Evka za komentárik...
OdpovedaťOdstrániťDora: Dorka veľmi trefný poznatok! Tvojmu bystrému kuchárskemu očku tento chýbajúci krok neunikol:)) Áno, máš pravdu, vychladne to, takže orestovanú zeleninku zatiaľ čo robíme lososa treba krátko prehriať alebo ju mať odloženú v hrnci na nahriatej platni. A to horúce glazé to zohreje, ale podľa mňa nie dostačujúco, takže radšej prehriať.
OdpovedaťOdstrániťEvicka, krasny lososik, Zdenek je macher. PEknu jeho fotku si tu dala ;) a co hovoris na slovensku verziu a jara zideka?
OdpovedaťOdstrániťEvinka,to je ale paradny losos:))a limetkove glaze musi mat "grády",to by mi urcite chutilo:)no,nezostava mi nic ine ,len vyskusat:)))
OdpovedaťOdstrániťAdusha: Adi ďakujem. Hehe ta fotka Pohlreicha - ja sa len na neho pozriem a musím sa smiať. Jaro Židek je tiež fajn, ale Zdeňek je proste Zdeňek. A to už beží slovenská verzia Ano, šéfe???No to by bolo fakt super, lebo táto relácia je na SK extrémne nutná!
OdpovedaťOdstrániťMartinka vďaka. Lososík bol veľmi chutný, možno aj preto, že bol robený na masielku. No a glazé bolo proste skvelé, určite ti doporučujem vyskúšať. Istotne si pochutnáš!!
OdpovedaťOdstrániťEvinka, s tebou som sa zozanamila prave cez lososa :), jeden z tvojich skorsich receptikov na mmb, lososa s provensalskymi bylinkami som vtedy vyskusala a odvtedy ho tak pripravujem castejsie :) A hla, dalsi skvely lososi receptik od teba, vyzera ukazkovo!
OdpovedaťOdstrániťEvitchka: ďakujem Evička. xixi, pamätám si, pamätám..:)))A veľmi sa tomu teším Evíček, že sa ti páči ten jednoduchý provensálsky lososík.
OdpovedaťOdstrániťreceptíky na lososa tu budú pribúdať, lebo k tejto rybke mám vrúcny vzťah:) Tak dúfam, že ťa Evík budem aj naďalej inšpirovať...
Evka na tohto lososa si musím dať pozor aby mi neodplával v množstve receptíkov čo chcem skúsiť:)Vyzerá fantasticky:)
OdpovedaťOdstrániťEvicka,
OdpovedaťOdstrániťano, relacia uz bezi, boli dve relacie uz, chodi to v pondelok vecer na jojke. JA som videla len druhe vydanie, take zmiesane pocity mam zatial, Jaro si sice pan kuchar, ale na Zdenka jasne ze nema. Ale uvidime v dalsich castiach, snad to bude lepsie. Jaro si totiz dost ffle pod nos, takze miestami mu nieje rozumiet a este ma hrozne irituje to ceske Ty volé. No, si inak predstav, ze v tej restike kde bol teraz nemali ani mlyncek na korenie a pouzivali iba ten hnusny mletý popol, hnus!
AjkaR.: Adi, ďakujem, no veru nezabudni na tohto lososíka, lebo to by bola fakt škoda, je moc mňam!
OdpovedaťOdstrániťAdusha: Andrejka no vidíš a ja som o tom ani netušila...Musím aj ja kuknúť. To je super, že to fičí aj u nás. Som zvedavá ako sa to bude pozdávať mne...Ale nejako podvedome tiež cítim, že na Pohlreicha sa to chytať nebude...Zdeňek je proste veľmi výrazný typ a to sa do takejto relácie úplne hodí. No a som zvedavá aj na tie naše reštiky, dúfam, že tam nebude aj nejaká, do ktorej chodievam jesť a zistím, že v kuchyni je to katastrofa:))
OdpovedaťOdstrániťautorka, rozmysli si ci je to Zdeňek alebo Zdeněk
OdpovedaťOdstrániťAnonymný: pardón, v príspevku už som opravila, žiaľ v komentároch to neopravím.
OdpovedaťOdstrániťWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpovedaťOdstrániťWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpovedaťOdstrániť