utorok 6. marca 2012

Staromodne likerove spice


Likerove spice, kremese, sacherove torty, veterniky, slahackove pohare, laskonky, kokosove rezy...no proste stare-dobre zakusky z komunistickej cukrarne. Aj vy si na ne spominate? Ja teda uplne zivo. Nejedna nedela sa koncila rodinnym posedenim v takejto cukrarnicke. Dodnes si pamatam chut pravej slahacky, cistej cokolady, chrumkaveho cesta, vonu masla a ostatnych cerstvych a poctivych surovin. Ach, vecna skoda, ze taketo cukrosky uz davno vymreli:((( 




Urobit likerovy spic bola pre mna vzdy vyzva. A ako to uz u mna byva zvykom mala som k jeho realizacii dlhu vypravu:) A ta sa aj ukazala ako opodstatnena. Je to casovo narocnejsi zakusok a rozhodne treba pri nom aj vela trpezlivosti. Spice som robila na 3 etapy. Vo stvrtok vecer som si urobila zakladnu cokoladovu hmotu, ktora musi odstat do druheho dna. V piatok som spice nastriekala a naplnila ich likerom. No a v sobotu rano som ich oblievala cokoladou. Och, to bol teda proces! A to som ani nepiekla domace piskoty. A kedze som ich pripravovala v malej kuchynke, spice a cokolada boli vsade, kde to centimetre stvorcove dovolovali:)


Ako mozete posudit moje likerove spice nie su uplne "spicove", lidicky, ale ta chut, taaaa luxusna chut za tu drinu urcite stoji!!! A tiez mamina radost, pretoze spice boli darcek k jej narodeninam. Takze mami vsetko naj este raz a dufam ze si si pochutila (ked toto citas urcite sa smejes, lebo sama si videla, kolko som sa s nimi namordovala a to som ti zatajila, ze som si asi do 6 spicov nestastnou nahodou sadla:)


Receptik mam od Meggienky z MMB http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=14186 a je fakt super, akurat ja som uvedene mnozstva ztrojnasobila. V receptiku som tiez zhrnula vsetky podstatne info a rady, ktore pri priprave likerovych spicov ocenite. Povodne som aj chcela nafotit kompletny postup, ale zial z casoveho hladiska mi to akosi nevydalo...


Cokoladova hmota (na cca. 50-60 mensich kuskov):

  • 270ml vody,
  • 240g krystaloveho cukru,
  • 3 polievkove lyzice Solamylu,
  • 375g cokolady na varenie,
  • 375g Cery resp. stuzeneho tuku.
Dalej budete potrebovat:
  • okruhle piskoty (domace alebo kupovane - ja som pouzila zn. Opavia),
  • vajecny, karamelovy alebo iny sladky liker (velmi dobry je domaci liker zo Salka, lebo je husty a zo spicov nevytecie, ale mozete pouzit aj kupovany, ktory zahustite praskovou slahackou alebo susenym mliekom).
  • cokoladovu polevu,
  • specialnu spicku na vyrobu spicov velkosti 20/28 a ozdobnu spicku na uzatvorenie spicov,
  • papier na pecenie.
  1. Cokoladovu hmotu si pripravime den vopred. Z vody, cukru a Solamylu uvarime za staleho miesania hustejsi sirup. Davajte bacha, aby ste hrniec odstavili z ohna hned ako zacne vriet. Do odstaveneho sirupu postupne zamiesame polamanu cokoladu na varenie a na kusky nakrajanu Ceru. Poctivo miesame dovtedy, dokym sa nam hmota pekne nespoji. Nechame vychladnut pri izbovej teplote do druheho dna.
  2. Na druhy den cokoladovu hmotu vyslahame elektrickym slahacom a vznikne nam tak pomerne tuhy krem. Ak sa vam nahodou cez noc na hmote vytvori biela vrstva stuhnuteho tuku, nelakajte sa. Da sa to pekne vyslahat a tuk sa bez problemov spoji s kremom. 
  3. Aby piskoty nenavlhli od likeru, potrieme ich najskor tenkou vrstvou cokolady.
  4. Specialnou likerovou spickou nastriekame z cokoladoveho kremu "sudky".Je dolezite, aby dierka na likerovej spicke nebola zakryta, v opacnom pripade by ste zabranili pristupu vzduchu a plnenie by vam neslo. 
  5. Spice naplnime likerom. Mne sa na pohodlne plnenie osvedcil mini plastovy lievik. Uzatvarame ich ciapockou z kremu vytvorenou za pomoci ozdobnej spicky. Odlozime ich na nejaky cas do chladu, aby poriadne stuhli.
  6. Pripravime si cokoladovu polevu, ktoru nalejeme do uzsieho a vyssieho hrnceka. Oblievame ich tak, ze spic otocime "hore nohami" a cely az po piskotu namocime do cokolady v hrnceku. Ihned vytiahneme, jemne otrasieme z prebytocnej cokolady a polozime najlepsie na papier na pecenie, aby sa vam potom dobre odlepovali. Ked su spice poriadne vychladene, cokolada na nich tuhne takmer okamzite. 
  7. Hotove likerove spice dame opat do chladu zatuhnut. Najlepsie su vtedy, ked putuju z chladnicky priamo do pusy. Dobru chut!
Ak sa vam zda tento moj siahodlhy postup tazkopadny, mozete kuknut toto uzitocne videjko, ktore aj mne velmi pomohlo:

Specialna likerova spicka v popredi a spicka na vytvaranie ciapociek (na krabicke v strede)

Specialnu likerovu spicku som kupila samostatne. Nahodou k nej pasuje vrecko zo sady spiciek znacky Kaiser (vid. obrazok). Sadu som kupila vo Viedni, ale mozno ju dostat aj u nas. Kazdopadne znacku Kaiser odporucam, mam od nich skoro vsetky formy na pecenie a som s nimi velmi spokojna.




41 komentárov:

  1. Pane bože, Evi, ja som vždy milovala špice, tiež mám jeden staromodny odložený ..myslím receptík. Tieto Tvoje vyzerajú fantasticky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Gabi. Tieto spice chutia lepsie ako vyzeraju:) a dufam, ze nam aj ty svoj receptik ozrejmis, lebo isto bude skvely....

      Odstrániť
  2. Evka ty si ale šikulka ja odpadnem. Staré dobré špice ach jaj ako by som si dala, tie dnešné sa žiaľ na ne len málo podobajú.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adi dakujem. Veru tak, to co predavaju v cukrarnach sa neda nazvat spicom. Aj ked je vyroba tychto domacich dost pracna, vysledok stoji za to! Su straaaasne dobre!

      Odstrániť
    2. nedavno som bola na 3-dnovom pobyte v hoteli Magura v Zdiari a tam boli tie zakusky chutovo presne take ako kedysi-aj spice,aj kremese, aj veterniky..

      Odstrániť
    3. Dobre vediet. Moj muz ich minule zahliadol v jednej cukrarni a napriek tomu, ze sladkosti neje, dostal chut a ze si da. Varovala som ho, lebo viem, ze to uz nie je, ako byvalo. Aj tak si dal, potom bol znechuteny. Ja zatial nemam ambicie upiect takuto zlozitost, takze vravite Zdiar...

      Odstrániť
  3. A teeraz mam na ne chut!! Su uzasne, mnam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miska, to teda su, vlastne boli, skoda ze sa neda kostovat virtualne....

      Odstrániť
  4. Evi, tak tie sa ti teda vydarili!!!! Nadherne!!! klobuk dolu ;o) veru, stara dobra komunisticka cukraren...o takych mozeme len snivat...teraz je to uz len samy margarin a srandy tomu podobne, o masle ani chyru ani slichu...a ked citam niektore recepty a ide do kremovych plniek margarin, je mi nevolno ;o(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marianka dakujem moc. Jo, tie komunisticke cukrarne by sa sikli, ale asi by som v nich bola furt navlecena aj s manzelom, co by nam teda zas az tak neprospelo:))) Margarin je aj mne uplne proti srsti, niet nad prave masielko. Inak tuto v spicoch je pouzita Cera, ale ta plnka je fakt lahodna a spolu s tym likerikom a cokinou je to pohadka mladi:)))

      Odstrániť
  5. Evicka tvoje spice su absolutne excelentneeeeeee. Nadhera. A ta otvorena spicka je absolutne spicova:)Ja mam tu specialnu spicku, ale na jej vyskusanie som este nedorastla:) Naozaj ma fascinuje tvoj vykon. Skvela praca!!!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adrianka dakujem moc za taku obrovsku pochvalu, velmi si ma potesila. Este sice mam co sa tyka tvaru co vylepsovat, ale to pride casom...A boli fakt vynikajuce, urcite stoja za tu drinu. Dufam, ze ti moj receptik pomoze, ked sa raz podujmes na ich pripravu. Myslim, ze ty si o dost zrucnejsia ako ja, takze sa nemas coho bat....

      Odstrániť
  6. Evinka,musim sa priznat,ze ja som špice nikdy nemusela,a dobrovolne som sa ich vzdavala:))..ale pri pohlade na tieto tvoje krasošpice ,by som si urcite dala povedat...:)krasne fotecky ,svieze farbicky..proste "jeeeej" :)♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka, veru ani o mne sa neda povedat, ze by som bola vyslovene "spicovy typ", ale tieto moje domace spice zmenili tuto moju orientaciu:))) Tak mozno zmenia aj tvoju, ako ich niekedy skusis urobit:) A dakujem moc aj za pochvalu foteciek....

      Odstrániť
  7. Eviiiiiii, som rada, ze aj ty trosku spomínas!!! Likérové spice sú mnaaaaaaaaaaaam, milovala som aj kremese,venceky a vselijaké slahackové zákusky. Vzdy ked dojdem na slovensko musim zajst do cukrarne...;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slavi, aaano, aj ja veru spominam na retro mnamky:)) Skoda, ze tie nase cukrarne uz nie su co byvali...Ja zase strasne rada chodievam do Rischartu v Mnichove - maju ukrutne dobre zakusky!!!Milujem od nich snad vsetko, len je tam vzdy problem najst volne miesto - najma na Marienplatzi:)

      Odstrániť
    2. Evi veru más pravdu, sú výborné mnam a najme milujem tie sisky vsakovaké pred fasiangami-jedna básen...miesto sa na marienpl.hladá tazko, ale väcsinou si nechám zabalit ak dostaneme chut... ;)
      A co sa nasich slovenských týka, uz to nie je síce co bývalo ale dost slahackových sa zachovalo. Chodím do Aidy v Ke na námestie a tam si vzdy viem vybrat :)

      Odstrániť
    3. och, Slavka, o mnichovskych siskach mi radsej ani nehovor. Sisky moc nemam rada, ale tie ich su proste genialne - vobec nie mastne, makkunke,nadychane,s lahodnymi plnkami aj polevami...Ja akosi nemam stastie natrafit na SK na dobru cukraren, ale urcite sa svetle vynimky najdu...

      Odstrániť
    4. Príd niekedy do KE, ked budem doma...POZÝVAM TA DO CUKROSKY ;) paaa

      Odstrániť
  8. Eviiii, akokoľvek staromódne, nič nemám radšej ako špice, a tieto Tvoje..to ani nemám slov..krása!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, dakujem. Spice su veru stara dobra klasika a tieto domace su uzasne:)

      Odstrániť
  9. Krása..a určitě budou o 100% lepší než ty z obyčejné cukrárny..

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tie su paradne! A tej plnky ako je v nich vela, mnaaam:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. to miluje můj manžel. Krásnou neděli.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. To je božské! Mně se taky stýská po starých dobrých zákuscích. Budeme si je asi opravdu muset dělat doma. Ty tvoje špičky vypadají lákavě. Klobouk dolů!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj Evi, úplně náhodou jsem se octla na Tvých stránkách a koukám, co úžasných dobro tu máš!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne,no bolo by ich aj viac, ale mam dost hekticke obdobie - dokoncujeme domcek a akosi nic nestiham...Ale nove receptiky budu este pribudat:)

      Odstrániť
  14. Nadherne nieco. Ani neviem, ako som sa sem dostala, ale hned ako som tento recept uvidela, dostala som chut taketo neico vyskusat.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. staromódne možno, ale ja ich milujem!!!! vyšli Ti úžasne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. mňam ako dieťa som ich milovala - moj oblubený zákusok to bol. No dnes mi už nechutia, kupované su také umele. Ale takáto domáca výroba je určite vynikajúca.
    Štýl ženy

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tak teda, Evka, klobúk dolu. Ale prečo staromódne? Ja si ich kupujem stále, no väčšinou ma chuť sklame. Ako dieťa som ich milovala, no tá chuť dnešných kupovaných, nie je to "pravé orechové". A ešte som nenabrala odvahu pustiť sa do ich výroby, ale asi budem musieť. Tie Tvoje vyzerajú... no na zjedenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Evka, máš u mňa na blogu http://praceruk.blogspot.sk/2012/11/jedenastka.html nomináciu 11. Budem rada, ak sa zapojíš do tejto hry.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Jarka ;-) dakujem krasne. akurat neviem o co v tej hre ide :-) mam odpovedat na tie otazky a zverejnit ich potom na blogu? ci?

      Odstrániť
    2. Áno, Evka, treba odpovedať na moje otázky, napísať niečo o sebe, vymyslieť ďalšie otázky a nominovať 11 ďalších blogov, tak ako to je v mojom príspevku. Je to vlastne hra, pri ktorej sa viac dozvieme jedna o druhej. Budem veľmi rada, ak sa zapojíš aj Ty.

      Odstrániť
  19. Dakujem takto hromadne vsetkym za mile komentare :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Dobrý den, špičky vypadají nádharně, ráda bych je taky vyzkoušela, proto bych se ráda zeptala, jak velkou špičkou jste je dělala? Děkuji Klára

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ahojte Evicka, spice vyzeraju nadherne a verim ze aj chutia, kde sa da na Slovensku kupit spicka, tu v Canade to nie je mozne, ked by som vedela kde na Slovensku tak si ju dam poslat. Dakujem a prajem vsetko najlepsie. Darina

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Milá Evička, právě zítra budud zveřejňovat příspěvek o domácích nanucích, až zmrznou. Při tom jsme právě dnes vzpomínala na zmrzlinu dnes a za totáče. Nebe a dudy, jak se říká u nás. Dříve nebylo tolik produktů, za to stály za to... Děkuji za krásný článek a inspiraci. Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Stare-dobre z komunistickej cukrarne... viem, o com hovoris, tiez som sa pustila do niektorych pôvodnych receptov. Vdaka za spice, su to "oblubenci" mojej sestry.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. dodnes ich zboznujem, ale ich priprava je nad moje schopnosti :)

    OdpovedaťOdstrániť