utorok 26. apríla 2011

Tiramisu vajíčka

Obľúbený dezertík v netradičnom podaní, ktoré určite poteší každého šibača. Viem, že receptov na tiramisu je neúrekom, ale tento je môj obľúbený a už roky rokúce ho takto pripravujem a veľmi nám chutí. Tak snáď sa zapáči aj vám. Dávať tiramisu do čokoládových vajíčok bol taký rýchly nápadík, ktorý mi priniesla sviatočná veľkonočná nálada. Vy si pokojne môžete urobiť aj obyčajné klasické tiramisu podľa tohto receptu.

Cez veľkonočné sviatky som nemala možnosť blogovať, ale aj tak verím, že ste všetci tak ako ja, prežili príjemné a pokojné veľkonočné sviatky....



Potrebujeme:
500g originál talianske mascarpone,
6 žĺtkov,
200g práškového cukru (množstvo cukru je orientačné, preto si ho môžete upraviť podľa vlastnej chuti),
2 veľké šálky espressa,
zopár lyžíc mandľového likéru Amaretto,
dlhé cukrárske piškóty,
tmavé holandské kakao,
kupované duté čokoládové vajíčka (podľa možnosti tie väčšie)

Žĺtky s cukrom vymiešame najskôr elektrickým šľahačom na hladký krém. Potom ich preložíme do vodného kúpeľa, kde ich opäť šľaháme, ale tentokrát ručne s metličkou. Celková dĺžka šľahania by mala byť minimálne 10minút. Vyšľahanú hmotu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom do nej po lyžičkách zašľahávame mascarpone. A vymiešame na hladký krém.
Čokoládové vajíčka opatrne ostrým nožom prepolíme na dve časti. Vyžaduje si to trošku šikovnosti, ale určite to nie je žiadna veda. Do každej polovičky dáme malou lyžičkou trochu krému. Posypeme podrvenými piškótami, ktoré pokvapkáme kávou zmiešanou s Amarettom. Na to navrstvíme až po okraj vajíčka krém a povrch uhladíme príborovým nožom alebo stierkou. Poriadne posypeme kakaom a uložíme do chladničky stuhnúť(najlepšie cez noc).
Ak budete robiť klasické tiramisu na plech alebo do formy, v tom prípade piškóty nedrvíme, ale celé namočíme na sekundu (ale naozaj len na sekundu, inak by sa vám rozmočili) do kávy zmiešanej s Amarettom. Čo sa týka vrstiev, tak najlepšie je 4-vrstvové, t. j. ukladané v poradí: piškóty, krém, piškóty, krém. A samozrejme nezabudnite taktiež hojne poprášiť kakaom a nechať stuhnúť v chladničke.










Ja som okrem kakaa posypávala aj krokantom, ale musím povedať, že chuťovo je kakao skrátka neprekonateľné:)
















Prajem dobrú chuť!!!

24 komentárov:

  1. Originalne!
    A nepocula som este, ze by sa mali zltka do tiramisu slahat vo vodnom kupeli :-O ?
    Ja ich iba vyslaham a basta.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dora: Dorka vďaka, veď o to mi šlo, aby to bolo origoš:)) No vieš, ja odkedy som zažila dosť nepríjemnú salmonelu, tak šľahám vo vodnom kúpeli. Je to pre istotu a na chuti to absolútne neuberie. Odvážni môžu žĺtka s cukrom vyšľahať len tak a basta!:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. kráásne to vyzera. Mam nakupene na tiramisu, ale aktualne to urobim tak klasicky. Kedze to budeme jest iba my. Ale ked sa budem chciet predviest, tak vyskusam toto:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evi no čo ty nevymyslíš:) tvoja kreativita nepozná hraníc:) krásne tiramisu vajíčka, nežné fotečky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evinka, som ocarena tymto tvojim napadikom, krasna inspiracia hodna minimalne do knizocky o tradicnych dezertoch v netradicnom podani :) Krasne foto a nad receptikom sa len rozplyyyvam! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ludmila: Ludmilka ďakujem!!tiramisu je super dobrotka, však? my sa ho nikdy nevieme dojesť. Tak držím palce nech sa ti podarí a nech vám domka chutí...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. AjkaR.:hehe, ale kdeže moja kreativita má práveže ostré hranice, to ja sa ich len snažím potisnúť vždy kúsok ďalej:))) a občas sa mi to aj podarí. ďakujem moc za pochvalu Andrejka!!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. evitchka(in-spired-me): Evulík to ja som zase milo potešená, že sa ti tento mini nápadík tak pozdáva!!! ďakujem moc!! inak tá knižočka je dobrá myšlienka - škoda, že taká nie je, lebo by som ju veľmi ocenila pri výmýšľaní dobrôtok pre toho môjho tradicionála:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evička, jedným slovom EXCELENTNÉ, fakt, úplne originálny nápad, zaujímavý a tá chuť ... no proste už ani neviem čo by som dodala .... obdivujem, paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Evinka,no ty si ale vymyselnicka!!!!taketo uuzasne spojenie cokoladky a mojho milovaneho tiramisu!!!!no,keby som vedela skor,tak ta aj vysibat pridem a snad by som sa dockala odmeny:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Martina: ďakujem Martinka!pochvaly od takej kucháročky si velice cením!Niekedy na ďalšiu Veľkú noc sa môžeš inšpirovať - to budú potom šibači čubrnieť:))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Martina(Dulce de Leche): vďaka Mati, bolo to fakt mňam, ale na mňa aj dosť sýte:)) Asi by sa tam lepšie hodili vaja z horkej čoko, ale také som nezohnala. Drahý mal aspoň radosť, lebo on radšej mliečnu. A to by bola sranda keby si fakt došla,takého šibáka som veru ešte nemala - myslím tým z radov nežného pohlavia:)))Tak to vieš, že by si potom mala prednostné právo na všetky tiramisu vajka:))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Krasa, uzasny napad, velmi pekne urobene.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Úžasný dezertík, navíc nádherně servírovaný!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Evka, toto je absolutna spica. Dokonale. Krasny dezertik, nadherne servirovanie a fotecky uplne dokonale. W0W!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Haf a Adrianka: ďakujem vám obom za chvály, moc ma to teší. niekedy sa môžete inšpirovať...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Evi..ja odpadnem, je to úžasnéééé ! .... Gabika

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Dobrý deň,

    Práve sme objavili váš blog a veľmi sa nám páči. Chceli by sme vám ponúknuť možnosť publikácie vášho blogu na našom ženskom portáli Kankan.sk a prosíme vás preto o e-mailový kontakt, kde vám môžme zaslať ďalšie detaily ponuky.

    Ďakujeme vopred!

    S pozdravom

    Silvia Karasová
    redakcia Kankan.sk
    skarasova@kankan-group.com

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Evi, co sa stalo? uz davno si nic nepublikovala...

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Amelia budem rada, ked das vediet, ako sa podarilo...

    OdpovedaťOdstrániť