nedeľa 10. apríla 2011

Biofarma "Príroda" - luxus, ktorý vám pohladká dušu...


Nádherné slnečné počasie nás prinútilo oprášiť dvojkolesových tátošov a šliapnuť do pedálov. Cieľ nášho cyklistického výletu bola biofarma Príroda, ktorú sme už dlhšiu dobu túžili navštíviť. Približne 20km po rovinke sa zdalo ako ľahká cyklo prechádzka, keby nám, ako to už v Bratislave a jej okolí býva, cestu nesťažil veľmi silný a nepríjemný protivietor. Predpokladaných 20km sa zrazu zdalo ako minimálne dvojnásobná vzdialenosť a my sme už po prvých 5km mali dosť...Slniečko a nádherná prebúdzajúca sa príroda navôkol nás však presvedčili, aby sme vytrvali. A veru sme dobre urobili a ja vrelo odporúčam uprednostniť práve bicykle pred pohodlnou jazdou autom. Príroda, ktorú po ceste zažijete je úžasná, nehovoriac o tej, ktorá vás čaká na biofarme. Takže vybrať sa sem autom je doslova a do písmena škoda.
I keď musím smutne skonštatovať, že sme boli jediní, ktorí prišli na bicykloch :((

Biofarma Príroda je salaš zastrčený v lesíku neďaleko Stupavy, ku ktorému vedie strmšia úzka cestička. Presné inštrukcie ako sa sem dostať a ďalšie informácie nájdete priamo na ich stránke: http://www.biofarma.sk/index.php?id=biofarmastupavavod 
Priznám sa, že z fotiek, ktoré majú zverejnené na webe táto biofarma vôbec nevyzerala tak čarovne, ako je to v skutočnosti. Kto tam bol, dá mi určite za pravdu. Nie je to len domáci chov zvierat, prekrásne prostredie alebo tradičné po domácky pripravené jedlá, ktoré táto farmička ponúka, pretože akonáhle sem vkročíte, rozhostí sa vo vás zvláštny pokoj. Nepochybne to robia aj ľudia, ktorým táto farma patrí, a ktorí sa citlivo a s láskou starajú nielen o zvieratká, ale aj o okolitú prírodu a v neposlednom rade aj o návštevníkov. Je to ideálne prostredie pre každého, kto má nejaké trápenie a hľadá pokoj v duši, pretože tu ho určite nájde...









Chcete si trošku schrupnúť a popritom sa nechať ofukovať sviežym vzduchom? Nech sa páči, miest na nerušený odpočinok v tieni stromov je tu neúrekom.













...a možno, vás pri troške šťastia príde zo sladkého spánku zobudiť aj pasúca sa ovečka:)







































Najmä detičky sa veľmi potešia, ako blízko sa môžu dostať ku zvieratkám, ktoré sa tu voľne pohybujú a pri menšej šikovnosti a odvahy sa dajú aj pohladkať.






































Mnohé zo zvieratiek na farme boli nejakým spôsobom vážne zranené a zachránené od hroziacej smrti a tu môžu pokojne dožiť, príkladom je tento koník Kubko alebo srnka Líza, ktorej zranila nožičky kosačka. Všetky zvieratá, ktoré tu uvidíte sú chované vo voľnom výbehu, nedostávajú žiadne preventívne antibiotiká, žiadne mäsokostné múčky a podobné krmivá a žiadne rastové hormóny. Sú skrátka chované tak, ako príroda chcela.






































Na chvíľu sa mi zazdalo, že Kubko na mňa pri fotení veselo žmurkol :)






































Kto býva v tomto rozprávkovom domčeku??? "Asi nejaký havinko"...istotne by povedalo naše malé krstniatko Filipko, keby tu bol býval s nami. Nabudúce ho sem určite zoberieme...O tom, že sa mu tu bude veľmi páčiť vôbec nepochybujem. A vlastne, komu by sa tu nepáčilo?










No a nakoniec sme si v tejto krásnej dreveničke dosýta naplnili naše hladné bruchá. Musím povedať, že už dávno som sa tak dobre nenajedla a dokonca tu pripravené jedlá môžu pokojne konkurovať špičkovým reštauráciám. Naviac ceny sú viac než priaznivé, pohybujú sa vo výške okolo 4Eur. Nikto tu na vás nechce nekresťansky zarábať a nie je to vidieť len na cenách jedál...
Naše priam lukulské hody začali ochutnávkou domáceho chlebíka, ktorý nám priniesla ochotná a milá čašníška. Potom sme si obaja objednali cesnakovú polievku v domácom bochníku, a že to bola polievočka s piatimi hviezdičkami, to vám snáď ani nemusím hovoriť...Výborné domáce chlebíky ako aj mliečne výrobky si môžete zakúpiť priamo na farme. Druhý chod boli bryndzové halušky s domácim ovčím syrom a domáce tvarohové pirôžky s maslom a kakaom. No a tretí chod bol odchod, lebo asi sami tušíte, že po takomto výdatnom obede sme mali bruchá naduté ako mechy:)) a celých 20km nazad sme sa už len kotúľali ako také dve prasiatka:) Odchádzali sme dokonale oddýchnutí a plní príjemných pocitov a obom nám bolo jasné, že tu nie sme naposledy, ba čo viac, pravdepodobne sa z nás stanú verní štamgasti:)))

14 komentárov:

  1. Evička nádhera, verím že ste si výletik užili veď ináč sa isto ani nedalo . Nádherné prostredie a atmosféra z fotečiek je viac než ukľudňujúca.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásne Evi, velmi pekný príspevok!!jeeeeej

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evinka,velmo pekny ukludnujuci prispevok:)az som sa tam prostrednictvom teba na chvilu preniesla,a som velmi rada,ze existuju taketo miesta,o kt.by som nebyt teba ani netusila:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evicka, krasny prispevok, tuto farmicku pozname. NAs Danko sa vsak naposledy este bal zvieratiek, vobec ho nelakalil, najviac sa vysantil v detskom domceku na ihrisku. Ani po trave velmi chodit nechcel. Ale od minuleho roka sa toho vela zmenilo a rastie nam z neho turista, takze musime urobit repete a vybehnut tam. Je tam ozaj krasne. V kolibe sme sa aj my super najedli, dala som si bryndzove halusky, zincicu a ako dezert cucoriedkove knedlicky a tie az spievali, take boli dobre. Aj muzov barani gulas bol perfektny. Kupila som si aj ovcie syry, len mi bolo luto, ze v ponuke nemaju aj bio jarne masko. Mlade bio kuriatko alebo jahnacinku by som si dala ;) i ked je pravda, ze jahniatka su najkrajsie zive...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. AjkaR.: Andrejka veru tak, bola to paráááda. A k tomu to super počasie...Výletík veľmi odprúčam!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Archaa: vďaka Slávka, vy máte podobných dušu hladkajúcich miest v Mníchove a blízkom okolí neúrekom. Preto mi Mníchov tak chýba...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Martina(Dulce de Leche):Matka, ja som tiež bola viac ako prekvapená, keď sme tam prišli. Nečakala som, že tak blízko pri BA sa nachádza takýto raj..teší ma, že objavujem takéto miesťa na SK a taktiež ma teší, že stále existujú takí skvelí ľudia, ako sú na tejto biofarmičke...Vybudovať a urdžiavať také niečo nie je určite vôbec ľahké, preto klobúk dolu pred nimi...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Adusha: Andrejka, na teba som presne tipla, že si tam bola:)) Všimla som si, že máte celá rodinka blízky vzťah k prírode,veľmi sa mi to páči!!
    Čo sa týka biofarmičky, tak ja som mala fakt problém vybrať si z tých skvelých jedál:)A čučoriedkové gule boli vo veľkom úzkom výbere:) Nič to, nabudúce na ne príde rad. áno, aj ja by som ocenila biomäsko v ponuke, ale potom mi došlo, že to by tam museli mať iné kapacity na chov, aby dokázali uspokojiť toľko ľudí...Tak či tak, majú to tam perfektné a rada sa tam budem vracať...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evinka, na Slovensku je tolko krasnych miest! A este ten vzdialenostny bonus k tomu, vsade si ako na koni :)) dakujem, ze si mi ukazala toto krasne miestecko, snad tam niekedy zabludime..:))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. evitchka(in-spired-me):Evíček presne ako píšeš, Slovensko má kopec nádherných miest! Som nadšená a vďačná za objavenie každého jedného, naviac, ako píšeš vzdialenosťou je to fakt na skok. A určite vám tento výletík veľmi odporúčam, je to zážitok...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Evka tvoj prispevok som precitala jednym dychom. Krasne fotecky, trochu ma chytila nostalgia. Toto su veci (okrem rodiny), ktore mi tu v chudzine chybaju:(. Evka a ty si uz doma na Slovensku? Akosi som nepostrehla, ze si uz spat.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Adka. som rada, že sa ti príspevok páčil a že ťa chytil za srdiečko...a tiež viem pochopiť, ako ti tieto veci chýbajú...my sme už dosť dlho späť, mala som spočiatku kultúrny šok, ale človek je tvor adaptovateľný:) Ale nevylučujem návrat do zahraničia, i keď radi by sme sa už niekde natrvalo usadili a ako sa hovorí - zapustili koreň:))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Nádhera, pohlazení pro duši a krásné fotky :-)))
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Papaja: áno, je to tam krááásne, veľmi odporúčam navštíviť...

    OdpovedaťOdstrániť