sobota 12. marca 2011

Verrines tatin






































Dnes ma po dobrom obede chytila sladká slina, ale nechcelo sa mi robiť nič náročné, tak som zase zalovila v knižke Ivetky Fábešovej a hneď som sa aj inšpirovala...
Z Verrines tatin robí lahôdku už len samotný créme Fraiche (kto ho už jedol, dá mi za pravdu), no a keď sa spojí so sladučkým karamelom, banánmi a jemne štipľavou zázvorovou chrumkačkou, tak vám viac netreba.
Créme Fraiche je hodvábny smotanový krém (obsah tuku až 30%!), ktorý sa chuťovo asi najviac podobá kyslej smotane, ale podľa môjho názoru je ňou nezameniteľný.Proste je taký dobrý, že kyslá smotana pôsobí popri ňom ako také chudiatko:) Údiv nad jeho skvelou chuťou zrejme neutajíte ani pri jeho pomerne vysokej cene. No ale zase fakt je, že to nejeme každý deň, takže raz za čas si predsa treba dopriať, či nie?

Ingrediencie (približne pre 2 osoby):
250ml créme Fraiche,
100g krupicového cukru,
2 PL vody, 
2 banány,
2 PL masla.

Na posýpku:
50g trstinového cukru,
4 PL hladkej múky,
3 PL vychladeného masla,
2 PL čerstvého zázvoru nakrájaného na maličké kúsky.

Do hrnca s hrubším dnom dáme cukor a vodu a na miernom plameni a za stáleho miešania pripravíme karamel. Odstavíme z ohňa a pridáme maslo (pozor! pri pridávaní masla do horúceho karamelu buďte obzvlášť opatrní a radšej to robte z väčšej vzdialenosti). Miešame, dokým nám nevznikne hladký krém, ktorý necháme trošku vychladnúť. Banány nakrájame na tenké kolieska. Do vybraných fľaštičiek alebo pohárikov dáme vrstvu karamelového krému, na to banány a nakoniec créme Fraiche (samozrejme môžete poradie vrstiev aj meniť podľa toho, ako vám to najviac chutí a vyhovuje). Nakoniec povrch dozdobíme zázvorovou posýpkou. Tento dezert môžeme podávať buď ihneď alebo necháme stuhnúť v chladničke.

Posýpka: Rúru predhrejeme na 180°C. V mise (najlepšie rukou) premiešame cukor, múku a maslo nakrájané na kúsky. Potom pridáme nasekaný zázvor a znovu premiešame. Zmes rozdrobíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 15min. resp. dokiaľ posýpka nechytí hnedastú farbu. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť.

30 komentárov:

  1. Evicka, tvoj dezertik vyzera uzasne! Ja tiez na creme fraiche nedam dopustit a mrzi ma, ze sa na slovensku nedá kupiť. Teda, ja som ho tu este nevidela, ak nerátam novinku z nejakej ceskej mliekarne so zdenkom p na obale. Ale nie je to pravy CF. Ja si CF kupujem v Rakusku, tam to nič nestojí! Podobne ako mascarpone a ricotta, ktoré sú tam minimálne o polovicu lacnejšie ako u nás. Toto mi nejde do hlavy, preč musia byť niektore veci u nás tak predražene...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adusha: Andrejka,ďakujem moc za pochvalu. CF je fakt vynikajúci a jedinečný, ja som do neho úplne zamilovaná:) Mne sa ho podarilo kúpiť na SK, a to v Tescu v BA. Ak budeš chcieť, aj ti napíšem kde presne. Je to CF od fi President. Takže pravý by určite mal byť. No ale tá cena! Hrúza...Ten český CF som ani nevidela v obchodoch...A určite vo Viedni sa to omnoho viac oplatí, a aj kvalita je úplne niekde inde - ja si napríklad odtiaľ vozím prášky na pranie. A prečo sú ceny také vysoké u nás? Nuž to je otázka, ktorá večne trápi aj mňa...a jediné čo mi vychádza je, že my sme proste na seba takí - odrať ťa aj z deviatej kože (česť výnimkám!)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evinka, takymto dezertikom by si ma urcite vyniesla do nebicka! Krasne! Chute si viem predstavit, ze splyvaju do jednej rozkose, ta Ivetka je teda majsterka ked vymyslela takuto kombinaciu! Creme Fraiche, mam to stastie, ze u nas je bezne dostat a ani cena nie je taka strasna (mascaprone je napriklad 3x drahsie), ale nekupujem ho moc casto-prave pre ten obsah tuku :) vzdy radsej siahnem po kyslej smotanke alebo najnovsie som si oblubila grecky husty jogurt. Ten ma vsak velmi specificku chut a nehodi sa ku vsetkemu..inak po vzhliadnuti fotecky ma ako prve napadlo, ze na vrchu su vlasske orechy, takze zazvorova posypka je velmi prijemne prekvapenie!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evitchka: Evička ja sa moc teším, že sa ti dezertík s touto kombináciou ľúbi. Aj mne sa páčil a hlavne som bola zvedavá ako chutí tá zázvorová posýpka, a bola som veľmi milo prekvapená - mňam!!Ale kľudne by sa do toho hodili aj nasekané oriešky. No ja viem, že CF je v zahraničí bežne dostať, ale tak postupne sa to lepší aj u nás, ešte keby sa aj tie ceny vylepšili a bolo by to super! Ó, a grécky jogurt aj ja zbožňujem - to je tiež tuková bomba, ale ja celkovo ľúbim také tučné mliečne výrobky, lebo vtedy mám pocit, že jem naozaj výrobok z mlieka...Tak snáď sa Evík niekedy inšpiruješ...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak toto je jeden z najlepsich receptov na ake som za poslednu dobu natrafila! WAAAAW! asi si uz konecne kupim tu knihu od Fabesovej...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ačkoli osobně knihu od Ivety Fábešové nevlastním, protože je plná okopírovaných a někdy i nepodařených receptů (např. fotky jejích popraskaných macarons), cokoli s créme friché miluju! Já sosobně si créme friaché vyrábím sama a to tak, že kelímek zakysané smetany (tučnost 15 %) smíchám s jedním kelímkem smetany ke šlehání. Misku pak zakryju potravinářskou fólií a nechám stát 24 hodin při pokojové teplotě. A je to :-)
    Jinak jestli máte chuť, mrkněte i na můj foodblog: http://madlinakuchyne.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anetka: ďakujem za komentárik. Je to fakt dobručký a rýchly dezert. Mne sa Ivetkina kniha páči, ale je veľa ľudí, ktorých neočarila, tak dúfam, že nebudeš náhodou sklamaná...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Madla: Každý, kto sa trošku pohybuje v tejto sfére pečenia a receptíkov tak zbadá, že Ivetkine recepty nie sú originály, ktoré ona sama vymyslela. Ale podľa mňa je to úplne v pohode. Veď ukážte mi človeka, ktorý vyslovene vymyslel a má patent na nejaký recept. Takmer všetko je okopírované. Podstatné je, že tie dezerty sú odskúšané, čo je podložené aj fotkami. Mne nevadia popraskané macarons, veď Ivet nie je profesionál a ani sa na neho nehrá. Vymyslieť, skombinovať a vychutiť nový recept je umením veľkých kuchárov, ktorí majú mnohoročné skúsenosti. Ja nikoho neobhajujem, ale Ivetka je v podstate amatér, ktorý ako sama hovorí objavil kuchársku vášeň niekedy 2 roky dozadu. Verím, že postupom času sa vypracuje a jej knižky budú čoraz lepšie a lepšie. Ale tak každý má svoj názor na knižku, to je vždy tak. Inak Váš blog je fantastický, určite sa budem chodiť často inšpirovať!! A ďakujem aj za receptík na créme Fraiche - vyskúšam a uvidíme, či môj mlstný jazýček pozná rozdiel:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evka tento naskutku fantastický dezert som dnes robila len s malou (alebo veľkou?) obmenou. Nemala som banán tak som použila jabĺčka a miesto bieleho cukru som karamelizovala muscovado(moja nepozornosť pri čítaní receptu). Celkový výsledok bol vynikajúci, a zabudla som ešte , do posýpky som dala ovsené vločky bolo to viac chrumkavé.Jediné čo som dodržala bol creme fraiche:))) Nabudúce to vyskúšam s banánom , ale poviem ti že aj z jabĺčkom to bolo fajnové. Apropo ten losos s limetkovým glazé bol úžasný. 1000x ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. no fantázia, Evi, skusim nastoproooooooooooo

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Creme fraiche je kysla smotana, akurat ze je 30%-tna ;o)))) Receptik vyzera byt super jedli...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. AjkaR.:joj, Andrejka strašne sa teším takým chválam oboch receptíkov. Keď som ich sem pridávala tajne som dúfala, že budú aspoň spolovice niekomu chutiť tak veľmi ako mne a hľa už majú svoju ďalšiu fanúšičku:)) A obmeny Adi sú veľmi vítané - aspoň mám inšpirácie ako obmieňať tento dezertík. Verím, že aj s jabĺčkami musí byť mňam, veď jabĺčka a karamel idú perfektne k sebe. O muscovade som počula iba samé chvály, takže možno je to ešte lepší cukor na prípravu karamelu. Vločky v posýpke - taktiež super kombinácia - mňa napadli oriešky, ale toto je ešte lepšie. Aďka ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Anonymný: no ako som písala, mne CF až tak kyslú smotanu nepripomína...Ale je fakt mňam!Ďakujem za pochvalu, dezertík je veľmi dobrý!!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Archaa: Slávka ďakujem a určo vyskúšaj!!:))

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Evinka,ake lakadlo si to tu na mna usila:)))ved to je ako stvorene presne podla mojich chuti:))toto musim zarucene vyskusat..a na tvoju fotecku sa opat neviem vynadivat!!!♥

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Martina: Maťka tak to sa potom veľmi teším, že som ti touto kombinaciou chutí ulahodila:)) a ďakujem pekne aj za pochvalu fotečky!!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Evicka,
    prave som ti sla napisat, ze som uz aj ja objavila CF na SLovensku, presne v Tescu, vcera, uplne nahodou a ano, znacky PResident, a nezdal sa mi az taky drahy, stal tusim 70 centov, presne cenu v Eurach som si nevsimla, ale bolo to 20 sk a nejake haliere. To mi az tak vela neprislo, ved obycajna smotana od raja stoji okolo 15 sk a slahacka okolo 30 sk...ty si za kolko kupila?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Adusha: ahoj Aduška, no tak to si super kupila. ja som kupila za 2,50Eur, co mi pride za 150ml dost vela. No ale ako vidim, treba posnorit po roznych obchodoch, lebo ceny su teda fakt rozne...

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tak toto rozhodne vyskúšam, skúsim si spraviť domáci CF, dúfam, že sa podarí. Dám potom vedieť

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Evicka, coze? Uf, tak to je veru riadna palka. NEviem ci to mali v akcii alebo co, ale jedno balenie som si kupila, no ved nekup za taku skvelu cenu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ivana: Ivka, určite skús, je to dobrotka. S domácim CF zatiaľ nemám skúsenosti, ale radšej by som najprv vyskúšala ten kupovaný, aby si vôbec vedela, ako to má chutiť:) (teda ak si ešte kupovaný nejedla) Tak veľa zdaru a dobrej chuti!Budem sa tešiť na komentárik...

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Adusha: No veru Adi riadna pálka...Takže budem snoriť po lepšej cena,snáď sa aj na mňa šťastie usmeje...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Evka a v ktorom tescu si tak hrozne draho kupila? Ja som pred tyzdnom kupila za 20 sk v LAmaci a dnes som bola v PEtrzke a naschval som pozerala na cenu a stal rovnako, tiez iba 20 sk.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Adusha:Adi kúpila som ho práve v tom Lamači. Tak teraz nechápem...Ale pravdou je, že som ho kúpila dávnejšie...Ďalšia možnosť je, že som si pomýlila cenovku s iným tovarom:)) a krivdím úbohému tescu:))) mno...ale každopádne tá "nová cena" je velice priaznivá:)

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Evička, presne to iste mi napadlo, že či si nahodou nekukla na inu cenovku ;) No, už nech to je ako je, ta cena je veru pre nás viac ako dobrá ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Evička, ooooch až som naprázdno prehltla :DDD úúúžasné

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Martina: Maťka som rada, že ťa receptík zaujal, niekedy môžeš vyskúšať...

    OdpovedaťOdstrániť
  28. chutne a krasne :) nadherna fotecka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  29. ChocoRRoL: ďakujem moc, veru je to fešný a pritom aj mňamkový dezertík!!

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Tak toto určite vyskúšam ..mňamky :)

    OdpovedaťOdstrániť