sobota 26. februára 2011

Súkromné čokoládové koláčiky s banánmi a karamelom






































Vynikajúci koláčik z dielne Ivety Fábešovej...Receptík ma zaujal na prvý pohľad, a to som ešte netušila, že bude tak mňamózny. Tajomstvo jeho lahodnej chuti je v spojení jemne slaného cesta so zamatovo sladkou karamelovo-banánovou plnkou, ktorú skvele dopĺňa horká čokoládová poleva...

Cesto:
113g masla,
60g práškového cukru,
3 žĺtky,
štipka soli,
190g hladkej múky,
40g kukuričného škrobu,
20g kakaa.
Karamelovo-banánová náplň:
100g krupicového cukru,
2 polievkové lyžice vody,
2 polievkové lyžice šľahačkovej smotany (ja som dala viac),
2 polievkové lyžice + 50gmasla,
2 malé banány  (nakrájané na tenké kolieska),
Čokoládová poleva:
220g kvalitnej horkej čokolády,
115ml smotany na šľahanie.

Postup: 
V mise vyšľaháme cukor s maslom do svetlého krému. Postupne pridávame žĺtky, múku, kukuričný škrob, kakao a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme a vložíme na cca.1hod. do chladničky. Vychladené cesto rozvaľkáme a vystelieme ním pripravené formičky na pečenie. Keďže cesto má tendenciu sa počas pečenia nadvihovať, vystelieme jeho povrch papierom na pečenie, na ktorý nasypeme ľubovoľnú strukovinu, napr. fazuľu. Pečieme pri teplote 180°C približne 25min. Po upečení papier z povrchu koláčikov odstránime a fazuľu zahodíme.
Na karamelovo-banánovú náplň privedieme v hrnci cukor a vodu k varu a počas nepretržitého miešania pripravíme karamel (miešame dovtedy, kým sa cukrový sirup nesfarbí jemne dohneda - netreba to však preháňať, aby sa cukor neprepálil). Karamel zoberieme z plameňa a vmiešame smotanu a 2 lyžice masla. (výsledný karamel musí byť tekutej konzistencie). Po vychladnutí vmiešame zvyšných 50g masla a nakrájané banány. Plnku nalejeme na vychladnuté koláčiky, vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Na čokoládovú polevu vložíme nalámanú čokoládu do misky a zalejeme vriacou smotanou. Miešame až kým sa čokoláda celkom nerozpustí a nezískame hladkú a lesklú čokoládovú polevu, ktorou prelejeme povrch každého koláčika. Koláčiky dáme do chladničky a po zatuhnutí konzumujeme.

Zdroj: kniha Iveta a sladká Francie od Ivety Fábešovej














K upečeniu tohto koláčika ma podnietilo aj "znovuobjavenie" malých modrých zapekacích mištičiek. Boli zabudnuté u priateľových rodičov v podkroví. Dokonca bol pri nich priložený aj pokladničný bločik s dátumom kúpy Júl 2007, ktorý svedčí o mojej ťažkej zábudlivosti:))) Ach, hanba mi...

25 komentárov:

  1. Evulienka, velmi lakavy dezertik a v akych miluckych formickach! .)) to musela byt ale radost, ked si ich znovuobjavila! Ja som doteraz o Ivete Fabesovej nepocula, dakujem, ze si ma s nou zoznamila..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ani ja som o Ivete este nepocula a rada sa s nou zoznamim... súkromne kolaciky vyzerajú fantasticky a tie formicky ozaj nemaju chybu, krásne fotky Evik, bravoooooooooo

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evinka,to je opat kraaasa a mnamina velka..kludne by si z tvojho terajsieho povolanie mohla vlietnut do naruce fotografickeho povolania:)..Ivetkinu knizku som si listovala okolo Vianoc,ale okrem krasneho predslovu,ma nejak extra specialne nezaujala,i ked moc jej drzim palce s jej cukrarenskym snickom:)..kazdopadne dezertik je to urcite famozny...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nie som veľmi na čokoládu, ale toto ..... hmmmm :).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. evitchka: Evik dakujem. Joj a radostička z formičiek bola veru obrovská - no ale som sa aj zahanbila, že som ich nechala tak dlho ležať ladom.A tak ma to škrelo, že som to aj hneď napravila a upiekla tieto koláčiky:)) Tak snáď mi to formičky odpustia:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Archaa: vdaka Slávka za milý komentárik. Som rada, že som ta touto cestou zoznámila s Ivetkou a jej kulináriou. A formičky sú fajné, super sa v nich pečie a navyše sú aj peknučké.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Koláčik ma zaujal, je v ňom všetko čo máme radi. Rozhodne vyskúšam

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Martina: Martinka ja a fotografka?:))) to by som asi nezarobila ani na slanú vodu:) Ale dakujem za komplimentoš:)Tak Ivetka ta neohurila, no ved to je zase vec nazoru. Ja som si tam našla fajné receptíky, medzi ktorými sú aj tieto koláčiky, tak dúfam, že aj ostatné budú také výborné...mňam!Inak ten Ivetkin sník o vlastnej cukrárničke tu asi snívame viaceré, všakže?:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Kinga: Budem rada, keď vyskúšaš...Koláčik je síce trošku sýty, ale veľmi, veľmi lahodný!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ivana: Ivka určite ti ho odporúčam. Dal by sa určite piecť aj v jednej veľkej forme, ak nemáš takéto malé formičky. Poteším sa, keď dáš vedieť, ako vám chutil...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. waw!!! toto muselo chutit fantasticky! a krasne esteticke prevedenie ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Evi! Vyzera to uzasne! A tie misky...supeeer!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Anetka: veruže tak, bola to mňamka ako Brno, sme si moc pochutili a dakujem za pochvalu...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Marianna: Marianka dakujem za komentík! Misočky sú skvelé, škoda len, že som ich tak dlho obchádzala...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. skoda, ze su sukromne... :-(((
    stoji za vyskusanie!
    a konecne niekto napisal, ze strukoviny sa po upeceni na kolaci vyhadzuju, nikdy som nevedela, ci to je este pouzitelne alebo nie...
    a zavidim, lebo ja neviem robit karamel a cokolada mi po zmiesani so smotanou nechce stuhnut... :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Dorka veru tak, receptík stojí za vyskúšanie. Mňa samú prekvapil svojou lahodnosťou. hehe a tie strukovinky to by si sama videla, že už sú nepoužiteľné - také opečené:) Karamel je aj pre mňa ťažké urobiť tak, aby bol dobrý. Ale čím viac ho robievam, tým sa mi viac darí. Čo sa týka tej smotany s čokoládou - musíš to robiť tak, ako je v recepte - čokoládu zaliať vriacou smotanou a miešať. Čiže netopiť čokoládu spolu so smotanou. Je to veľký rozdiel a s tuhnutím nie je potom žiadny problém...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ahaaa, dakujem Evi za radu, takto som to este nikde nevidela vysvetlene. A ked zalejem cokoladu vriacou smotanou, tak ju miesam na vodnom kupeli alebo odstavenu mimo?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Dorka nemáš za čo. Síce nie som nejaký odborník na čoko, ale ked ju robim takto, tak to vždy vyjde, naviac ono to je taká iná poleva ako keď rozpustíš čoko s Cerou. Táto nie je chrumkavá, ale je taká lahodná, pripomína mi plnky do praliniek alebo také niečo...no treba určite vyskúšať...A ešte táto poleva sa nerobí vo vodnom kúpeli. Držím palce, aby ti vyšla, keď ju budeš niekedy robiť...páá

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Diky Evka. Ja viem, cokoladu so smotanou som uz robila a bola naozaj eňňo ňuňo, len ta malickost, ze nestuhla... Tak si budem pamatat tento proces a uz to musi vyjst.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Zapékací misky jsou nádherné! Teď zcela určitě neusnu a když, tak se budu budit s čokoládovou chutí v ústech!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. HaF: tie mističky sú fakt super a nielen na tieto koláčiky, ale aj rôzne iné zapekané jedlá...A koláčik je naozaj výborný, dal by sa urobiť aj do jednej veľkej formy, si myslím. Veru ani mne nedal spávať, kým som ho nakoniec neupiekla..:))

    OdpovedaťOdstrániť
  22. fazuľu použitú na slepé pečenie určite nevyhadzujeme, odložíme si ju s použijeme nabudúce

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Anonymný: ďakujem za upozornenie. áno, tá fazuľka sa môže aj odložiť, ja som ju vyhodila, lebo takýto typ koláčika pripravujem veľmi zriedkavo.

    OdpovedaťOdstrániť