pondelok 27. decembra 2010

Panettone alias kvetináčový koláč















"Pane, to neeee!" - tak to je tretí názov, ktorý vymyslel tomuto koláčiku môj priateľ:))) Ale teraz už vážne, aby som tu neprznila meno tomuto celkom slávnemu milánskemu koláčiku. Zatiaľ čo vo väčšine krajín sa považuje za tradičný vianočný koláč, ktorým aj spočiatku bol, v krajine pôvodu - Taliansku sa medzičasom začal konzumovať skôr ako pochúťka na raňajky. 
Jedna povesť hovorí, že jeho pôvodný názov bol "pan de Tonio" (Toniov chlieb). Tonio bol vraj pekár, ktorý žil v 15. storočí v milánskej štvrti Borgo delle Grazie. Ako pekár nebol ani bohatý, ani známy. Mal však prekrásnu dcéru, s ktorou sa chcel oženiť mladý muž zo zámožnej rodiny della Tela. Rodina nebola veľmi nadšená jeho vzťahom k chudobnej dcére remeselníka. Mladý Ughetto della Tela sa však svojej budúcej ženy nechcel vzdať a premýšľal, ako by mohol svojmu budúcemu svokrovi dopomôcť k bohatstvu. Keď už boli Vianoce predo dvermi, nakúpil na obvyklý vianočný koláč nielen múku najlepšej kvality, najlepšie maslo a vajcia, ale aj prísady, ktoré boli vtedy ešte nové a drahé, a to hrozienka a kandizovanú citrónovú kôru. Budúci svokor z toho upiekol práve tento pan de Tonio, ktorý išiel ako na dračku. Jeho obchod začal prekvitať a z neho sa stal bohatý muž. Dcéra Adalgisa sa tým síce nestala primeraná ženíchovmu stavu, bola však bohatou partiou a chamtivá rodina della Tela ju prijala s otvorenou náručou. To dokazuje, že nielen láska ide cez žalúdok, ale cez žalúdok môže prísť aj úspech:)

Na tento koláčik sa používa typicky vysoká forma na pečene, pretože jeho výška má pripomínať kostolné kupoly v Lombardii. Ja však túto formičku nemám, a tak som sa rozhodla upiecť viacero malých Panettone - tzv. "minipanettonikov":) Ako forma sa vraj dá použiť aj klasický hlinený kvetináč, ale na to som ešte nenabrala odvahu:)
Chuťovo je panettone  niečo medzi štólou a klasickými kysnutými buchtičkami vylepšenými medom, orieškami a kandizovaným ovocím. U nás to boli vynikajúce sladučké vianočné raňajky.

Potrebujeme:
300g hladkej múky * 1/2 kocky čerstvých kvasníc * 50g práškového cukru * 3 polievkové lyžice medu *  125g masla *1 celé vajíčko * 1 bielok * ca. 150ml mlieka * sušená citrónová kôra * soľ * 50 g posekaných mandlí (alebo iných orieškov) * 50g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry * 50 g sušených hrozienok (ja som dala brusnice a odporúčam!) * rum

Najskôr si pripravíme sušené ovocie, ktoré tvorí dôležitú súčasť panettone. Kandizovanú kôru a hrozienka dáme do misky, polejeme rumom a necháme odpočívať, kým nebudeme mať pripravené cestíčko.

Kvások: V troške vlažného mlieka rozmiešame lyžicu cukru a kvasnice. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 10min.
Príprava kysnutého cesta: Do preosiatej múky pridáme trochu soli, sušenú citrónovú kôru a práškový cukor. Vo zvyšnom mlieku rozpustíme maslo, pridáme med, vajíčko, bielok a zmes dobre rozmiešame a následne ju postupne pridávame do múky. Na záver pridáme pripravený kvások a vareškou vypracujeme kysnuté cesto. (v prípade potreby prilievame mlieko alebo prisypneme múku). Dobre vypracované cesto je vláčne, lesklé a tvoria sa v ňom vzduchové bubliny. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť ca. 30-40min. Do vykysnutého cesta primiešame odkvapkané ovocie a oriešky a vytvarujeme buchtičky panettone. Pečieme ich na dobre vymastenom plechu približne 30min. Po vychladnutí pocukrujeme a hneď papáme, pretože najlepšie sú podľa mňa čerstvé.

8 komentárov:

  1. Evka krásne panettone mufinky sa ti vydarili, a veru krásny príbeh si pridala :-) Tiež už dlhšie poškuľujem po tomto receptíku a veru si ma navnadila :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evinka,no to je nadhera:))uz par rockov sa chystam na panettone,a tento rok som opat odolala:)no,ale po tejto tvojej nadhernej prezentacii,uz asi dlho neodolam:)
    (mauka)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ajka: dakujeeem, som rada ze sa panettonciatka pacia a ze aj ta mala smiesna story ta pobavila:))
    drzim palceky, aby ti pecenie vyslo a panettone chutil!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mauka: a vies Martinka,ze aj ja som sa hrozne dlho na tento kolacik chystala? Ale furt som to odkladala kvoli tej forme, ze to nebude take echtacke. Ale potom som si povedala, ze sa nebudem ukracovat a aspon taketo male pidi panettone som napiekla a mozem odporucit aj v takejto velkosti, pretoze sa hodia aj ako maly darcek, ked ich takto zabalis. Tak hor sa do pecenia:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. evicka, nadhera!! a o fotke ani nehovorim ;) krasaaa! adusha

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andrea: opat dakujem Andrejka! pochvala ma velmi tesiii!!!

    OdpovedaťOdstrániť