štvrtok 1. marca 2012

Nie su beetballs ako meatballs...


To teda nie su...Ale ako zdrava vegetarianska alternativa k notoricky znamym masovym gulickam so spagetami su beetballs alebo gulicky z cervenej repy velmi dobra volba. A okrem repy su v nich aj ine zdraviu prospesne ingrediencie ako fazula, ovsenne vlocky, cesnak a bylinky. A ked beetballs na panvici poctivo dochrumkava opeciete z kazdej strany, urcite sa na ne "namotaju" aj zanieteni masozravci. Aj ked uprimne priznavam, ze klasicke meatballs su a ostanu navzdy moja srdcovka:)))


Na cca. 4 porcie:
(Zdroj: http://khavanu.blogspot.com/2011/04/bean-and-beet-way-better-than-meat.html)

  • 1 mensia cervena repa,
  • 1 a pol hrnceka tmavej varenej fazule (ja som pouzila konzervu),
  • 1 vajce,
  • 3-4 struciky cesnaku,
  • 1 hrncek chlebovych omrviniek bez korky (ja som pouzila rozmixovane striedky z 2-dnoveho chlebika ),
  • 1/4 hrnceka jemnych ovsennych vlociek,
  • trosku vody,
  • 1/2 cajovej lyzicky mletej papriky,
  • stipka kayenskeho korenia,
  • oregano,
  • sol,
  • olej na vysmazanie.

Okrem toho:
  • cestoviny (najlepsie spagety alebo fettuccine),
  • paradajkova omacka (samozrejme domaca:),
  • parmezan.
  1. Fazulu roztlacime resp. rozmixujeme v elektrickom robote. Pridame ocistenu a najemno nastruhanu cervenu repu. 
  2. Do masy dalej pridame najemno nakrajany cesnak a rozslahane vajicko. Zahustime chlebovymi omrvinkami a ovsennymi vlockami. Ak je hmota az prilis tuha, mozeme ju zriedit troskou vody.
  3. Na zaver pridame koreniny, bylinky a sol. Vzniknuta masu dame na 10 min. do chladnicky odpocivat.
  4. Po vytiahnuti z chladu z nej formujeme podla moznosti co najmensie gulicky, pretoze tie sa lepsie prepecu. Vytvorene gulky taktiez dame este na 15 min. do chladnicky.
  5. Na panvici si rozpalime dostatocne mnozstvo oleja a gulicky na nom pomaly opekame. Dbajte na to, aby kazda jedna gulicka bola dokonale z kazdej strany opecena dochrumkava. 
  6. Beetballs podavame teple spolu s cestovinou preliatou paradajkovou omackou. Podla chuti tiez mozeme posypat hoblinkami parmezanu. Dobru chut!

8 komentárov:

  1. Paradne! toto musim niekedy vyskusat!!! repu mam strasne rada, v akejkolvek podobe, som presvedcena, ze toto mi urcite bude chutit, mnam!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marianka, tak to ma ohromne tesi, ze ti tento cviklovy receptik padne vhod. Co sa tyka cvikle, tak v gulickach aj velmi citit tu fazulu - snad este viac ako cviklu, vlastne by som ich mala nazyvat skor beanballs:) ale beetballs sa mi akosi viac paci:))))

      Odstrániť
  2. Evka,sa smejem,ake mame podobne chute...ja som tiez vcera aj predvcerom kuzlila s cviklou :))..a toto tvoje kuzlenie sa mi tiez velmo pozdava..zaradujem do veggie poradovnicka :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hehe Matka, tak to je sranda, ako sme sa zladili. Cviklu mam velmi rada, takze aj ja vzdy uvitam akykolvek novy receptik ci inspiraciu na jej pripravu. A kedze viem, ze ty s manzelom nie ste ziadni masozravci, tak sa domnievam, ze vam tieto gulicky budu isto po chuti...

      Odstrániť
  3. jé další milovnice řepy :-) já ji strčím, kam můžu. určitě vyzkouším. zrovna o víkendu jsem dělala brownies http://delicious-blog-lucie.blogspot.com/2012/03/fazole-cervena-repa-brownies.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucka, vyskusaj, ak mas rada taketo zeleninove receptiky s repou. Fiiiha, a ten tvoj brownie cvikliacik idem mrknut...:)

      Odstrániť
    2. já mám teď zeleninové období, takže jedu v zeleninových polívkách, salátech, ale hrozně toužím zkusit nějaký veggie burger nebo takové kuličky. to množství fazolí vychází na jednu plechovku, že?

      Odstrániť
    3. Ano, Lucka, ta jedna plechovka fazuli je zhruba 1,5 hrnceka. Ale toto nie je taky receptik, ze musis striktne dodrziavat pomery surovin. Ked sa ti bude zdat hmota na gulicky redsia-pridaj viac chlebovych omrviniek a naopak ak bude cesto velmi hutne-vodu.Pa a nech chuti!

      Odstrániť