štvrtok 26. januára 2012

Ked ticho ma hlas...

Jedna z  prekrasnych "Panoram" v Panoramaloipe
Velmi rada pocuvam ticho. Je tak ciste, ukludnujuce, krasne...V dnesnej dobe take naozajstne ticho najdete uz len velmi tazko. Zato zasnezena zimna krajina je nim priam nasiaknuta. A prave preto tak milujem beh na lyziach. Pocit, ze ste niekde hlboko v lesoch obklopeni len stromami a nekonecnou snehovou pokryvkou  so vsetkymi svojimi krasami, je proste neprekonatelny.


Kedze moj blog nie je len o jedle a vareni, rada by som vam touto cestou dala tip na bezkarsky vyletik v Rakusku, ktoremu sme venovali minuly vikend. 


Panoramaloipe su bezkarske trate, ktore sa nachadzaju v pohori Wechsel, v nadmorskej vyske cca. 1300m.n.m. 


Trate dokopy meraju okolo 100km, cize sa mozete dosyta ubezkovat k smrti:) Zo Slovenska (BA) sa sem dostanete autom zhruba za 2hodiny. Nastupnych bodov je viac, my sme nastupovali z FeistritzsattelPoplatok na den je 5EUR/osoba, ktory plati na vsetky trasy.


Co sa samotnych trati tyka, su velmi dobre upravene - to znamena udrziavana stopa v oboch smeroch (niekde len v jednom), stredna cast je upravena na korculovanie. Trate su velmi dobre znacene - tabulky so sipkami a kilometrami. V pripade ostrych zakrut su doplnene vystrahami. Taktiez tu najdete naucne tabulky pre rodiny s detmi. 


Na fotkach vidite trasu Rundloipe Feistritzsattel s celkovou dlzkou 9,4km. Tato trat je oznacena ako stredne narocna. Ak ju mam ohodnotit ja, tak je to trasa pre mierne pokrocilych (urcite nie pre zaciatocnikov). A to hlavne z toho dovodu, ze v druhej polovici trasy sa spustate dolu kopcom, a na to treba vediet kvalitne pluhovat, hlavne ak by ste mali stastie na taky zladovately sneh ako my. 

Len vy, sneh a priroda okolo vas...

Suma sumarum  Panoramaloipe velmi odporucam, pri spravnom vybere trasy si tu na svoje pridu uplni zaciatocnici i profici. Nezabudnite si ale pred naplanovanim cesty do Rakuska pozriet aktualny stav jednotlivych tras na: http://www.loipeninfo.at/default.asp?id=60331&ci=karte

Podrobnejsia mapka vratane nastupnych bodov je na tomto linku: http://www.loipeninfo.at/magazin/00/artikel/60464/doc/d/%C3%9Cbersichtskarte.jpg?ok=j

Ospravedlnujem sa za kvalitu foteciek, ale fotila som mojim starym kompaktikom, kedze sa mi na taku dlhu cestu nechcelo pratat v ruksaku este aj velku zrkadlovku. I tak verim, ze ste sa co-to nadychali z tej uzasnej atmosfery zimnej prirody.







10 komentárov:

  1. Evka nadychala, veru a poriadne. My sme v Anglicku tohto roku nemali ani kusticok nehu:( a fotecky su pekne, navodili super zimnu atmosferu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adriana: Adrianka, tak to som rada, ze si sa aspon takto cezo mna mohla preniest do pravej zasnezenej zimy. My si takto uzivame bezkovanie kazdy vikend. Je sice pravda, ze musime za snehom cestovat, ale nie je to az take hrozne. Moznoze na sniezik v Anglicku este len dojde a napadne vo februari. Ani by ma to moc neprekvapilo, ked je v prirode vsetko take poposuvane...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evka tak toto je iný level:) úúúúplna nádhera a tie trate...My beháme len tu po okolitých kopcoch ešte som takto ďalej nebola.A ako píšeš to ticho...a hlavne na lyžiarskych svahoch také ticho nezažiješ preto bežkovanie je pre mňa to pravé orechové. Ďakujem za tvoj pekný príspevok:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Eviiii, tak toto ti závidím, ale úprimne!!! Som presvedcená ze beh na lyziach je ten najkrajsí, najzdravsí a najúcinnejsí sport. Viedol ma k nemu otec uz od mala a strasne mi to tu v Mníchove chýba...Tvoj reportík mi pohladil dusu, dakujem ti za to....Tvoje info urcite niekedy vyuzijem, ked si budem konecne moct ist na vlastné usi vypocut hlas ticha :*

    OdpovedaťOdstrániť
  5. kraasny pripsevok,Evinka...romantika ticha na mna dolahla aspon takto na dialku♥dakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. náhodou, tie fotky sú krásne, muselo tam byť ako v rozprávke, Evi, a nový header (teda, neviem, či je úplne nový, ale až teraz som si ho tak dobre všimla) je veľmi pekný :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. @R.Ajka: Andrejka, aj my behame povacsine len tak po okolitych kopcoch a lesoch, co ma v sebe podla mna vacsiu romantiku a divocinu:), ale obcas si treba spravit zmenu. Zjazd na lyziach ma uz ani nelaka, iba ak tak skialpinisticke lyzovanie. To ticho jen naaadherne a vidim, ze nie som jedina, ktora ho chodi rada pravidelne pocuvat:)) Ja dakujem za tvoj mily prispevocek a snad ti niekedy pomoze pri planovani bezkovania v Rakusku...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. @Archaa: Slavka, tak vidim, ze sa mi tu zbiera viacero oblubencov tohto fantastickeho sportu. Suhlasim s tebou, ze je to fakt vynimocny sport - nielenze si clovek precvici cele telo, ale je aj na cerstvom vzduchu a moze sa neustale kochat krasami prirody. Slavi a ja zase uprimne zavidim tebe, ze tatino ta viedol odmala k tomuto sportu, lebo ja som mu prepadla len pred par rokmi, co je skoda. Mna k nemu priviedol manzel so svokrovcami. Joj, a to verim, ze ti v Mnichove chyba, a co tak v Garmisch-Partenkirchen alebo niekde okoli - tam nie su bezkarske trate? Zase v Mnichove je to parada v lete - tie cyklotrasy su uzasne!!! - napriklad okolo Isaru...Bicyklovanie je druhy moj oblubeny sport. Slavka dakujem moc za pekny prispevok, som velmi rada, ze som ti aspon takto priblizila krasy zasnezenej prirody a verim, ze sa ti infosky z prispevku budu niekedy hodit...

    @Martina(Dulce de Leche): Martinka dakujem krasne a tesim sa, ze som ta tiez mohla na chvilku preniest do snehom zaviatej zimnej krajinky.

    @andurejka: Jej Andrejka, vitam ta na mojom blogu:) bol to ozaj super vyletik. Header je zial stary ako Praha:), a uz ho chcem aj zmenit, len si musim najst na to cas. Ale samozrejme na moc tesi, ze tebe sa zda zanovny a dokonca pekny:) Dakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evi, jasne v Garmisch aj na Schliersee su bezecké trasy, ale nemám ziadnu výstroj

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Archaa: Slavi, tak to si musis rychlo nejake zohnat, lebo nevyuzit moznosti, ktore Bavaria ponuka by bol fakt hriech:)

    OdpovedaťOdstrániť