piatok 23. decembra 2011

Homemade ladove cokoladky







































Po dlhotanskej odmlke zapricinenej mnohymi udalostami v mojom zivote ako svadba, cestovanie po Amerike a bezne povinnosti, som sa rozhodla trosku oprasit moj skoro zabudnuty blog a vlozit tento mini receptik, ktory asi ani receptom nie je, ale skor tipom na jednu obrovsku lahodku. Zarucujem vam, ze za tieto cokoladky vas budu cokoholici priam velebit. Ba co viac, vy budete velebit sami seba za tento recept, ked ich budete do seba hadzat jeden za druhym a vychutnavat si to uzasne ladove roztapanie na jazyku:))) A ta jemna kokosova chut a vona vas zarucene dostane...Pri srdci vas bude hriat aj to, ze to bolo ukuchtene rychlejsie "než bys stihol říci švec". 
















A ako som vlastne prisla k tomuto receptiku? Urcite poznate ladove cokoladky balene v malych farebnych kosickoch alebo papierikoch. Ja som ich milovala uz ako dieta, a to boli vtedy este tazko dostupna "podpultova komodita":) Nikdy mi vsak neslo do hlavy, ako je mozne, ze su take jemnunke - doslova roztapajuce sa na jazyku. Nedavno, ked som ich v obchode kupovala, som si povsimla, ze v ingredienciach je zastupeny aj kokosovy tuk. A kedze kokosovy tuk resp. kokosovy olej je jedna z mojich najoblubenejsich a najpouzivanejsich produktov v ramci starostlivosti o telo a pokozku, napadlo mi, ze ho skusim pouzit aj na vyrobu tychto cokoladiek. Po brazdeni internetu som zistila, ze taketo domacke ladove cokoladky su velmi popularne vo Svedsku a v Nemecku, kde som sa aj inspirovala receptikom. No a napad na zabalenie do alobalu a oznacenie papierikmi som odkukala od popularnych americkych cokoladiek spolocnosti Hershey´s - tzv. "Kisses", ktore sme si zamilovali pocas nasho pobytu v USA.  











Ak vahate nad kupou kokosoveho oleja, tak vam radim, nevahajte:) (uz aj keby to nemalo byt kvoli tymto cokoladkam:) Ja aj manzel sme alergici a ekzematici a kokosovy olej je genialny, pretoze je to bio rastlinny produkt bez akejkolvek chemie pridavanej do beznej kozmetiky, a tak je znasanlivy aj s problematickou pokozkou. Pouzivam ho ako telove mlieko, po holeni, po opalovani, na pery, na kozticku okolo nechtov, na vlasove zabaly....samozrejme aj na vnutorne pouzitie. Je skratka vsestranny. A vraj pomaha aj pri chudnuti, kedze neobsahuje cholesterol. (tomu sice volajako nemozem uverit, ale vraj ozaj:) Kto si chce nastudovat o jeho priaznivych ucinkoch, na internete je clankov habadej! Ja mozem potvrdit, ze je proste fantasticky!


Bio kokosovy olej lisovany za studena kupujem v DM drogerii alebo na internete - napr. vyborny je od firmy Saloos 


No ale podme uz k samotnym ladovym cokoladkam, na ktore budete potrebovat:

* 200g velmi kvalitnej horkej, mliecnej alebo bielej cokolady (horka 70% kakaa, mliecna min. 30% kakaa),
* 100g kokosoveho oleja,
* aluminiove kosicky alebo silikonove pralinkove formicky.

Cokoladu rozpustime vo vodnom kupeli (pozor - voda nesmie vriet!). Rozpustajte ju naozaj velmi pozvolna- nechajte, aby sa pomalinky roztapala. Cokolada nema byt velmi horuca aj preto, ze kokosovy olej pri prekroceni 40°C straca svoje dobre vlastnosti. Po rozpusteni pridajte kokosovy olej a za staleho miesania pockajte, kym sa cokolada uplne spoji s olejom. Ihned nalievajte do malych aluminiovych kosickov alebo silikonovych pralinkovych foriem. Nechajte stuhnut v chlade alebo ak mate naponahlo, tak v chladnicke.
Pre dokonaly chutovy pozitok na jazyku by mali byt cokoladky uskladnene v chlade. Dovolim si dokonca tvrdit, ze su chutovo lepsie ako samotne originalne kupovane ladove cokoladky, nakolko tu sa jedna o cistu chut bez roznych arom a dochucovadiel. Takze dobrej chuti prajem:) 


"Kissinky"su aj skvelym darcekom...



































22 komentárov:

  1. Evinka,jej,tesim sa tvojmu novemu prispevku:)a akemu dokonalemu...ja som tiez maniak na kokosovy olej,a pouzivam ho uz roky,hlavne v starostlivosti o telo:)..takze tuto tvoju jedlu starostlivost vyskusam urcite tiez..uz sa tesim:)a ocenujem aj mily "Hershey´s " napad:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martinka dakujem za komentarik. tak aj ty si fanda tohto oleja:) a urcite si sprav aj tuto prudko pozivatelnu verziu, neobanujes:)Hershey´s napadik bol z nudze, lebo som mala malo aluminiovych kosickov, tak ma osvietilo toto, tesim sa, ze aj tebe sa paci...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evka rada ta vidim spat. Kokosovy olej som este nepouzivala, iba kokosove maslo( na opalovanie) . Krasne fotecky. Prajem pokojne a pohodove vianocne sviatky. Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evi, aj ja som rada že si Tu znova ... Krásne sviatky!

    Gabika

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Adrika. dakujem pekne za prianicko. Aj ja ti a aj celej rodinke prajem krasne pozehanane sviatky. Mam radost, ze ta prispevocek a aj moj navrat potesil:)
    Adka ja zase nepoznam kokosove maslo, uz som si aj citala na nete aky je rozdiel medzi olejom a maslom a zaver bol taky, ze maslo ma v sebe viac duziny. Pekny sviatocny dnik prajem...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Gabi, dakujem a aj ja ti touto cestou prajem nadherne sviatky plne lasky, pokoja a radosti!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kokosový olej je pre mňa novinka, ale kokos milujem, takže sa poobzerám aj po tomto produkte. Gratulujem k svadbe a verím, že cestovanie po Amerike vyšlo podľa predstáv. Ja by som si aj rada prečítala o ňom článok, ak sa ho rozhodneš napísať :).
    Pokojné sviatky prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Som neverila vlastnym očiam, keď som dnes zbadala nový príspevok u teba ;) Veľmi sa teším z tvojho návratu a prajem krásny zvyšok vianočných sviatkov!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Evka , ako vždy krásny príspevok. Som rada že si blog nezavesila na klinec:)A čo sa týka kokosového oleja tak ten používam len na kozmetické účeli fakt ma nenapadlo použiť ho do jedla:)No učíme sa stále takže tvoje pralinky už čoskoro:) Krásne sviatky prajem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Kinga, som rada, ze som ti rozsirila obzory, co sa tyka kokosoveho oleja, lebo je to fakt super vecicka. Dakujem krasne za gratulaciu k svadbe. Cestovanie po USA bolo uzasne,ale troska narocne - 15 narodnych parkov, nie je to sice o jedle, ale o prekrasnej prirode a nie je to ani na jeden clanok, ale mozno nieco skratene napisem. Pekne sviatocne chvile aj tebe prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. hehe, Aduska, no veru, som sa normalne prekonala, ze som nejaky prispevocek zosmolila, ze?:))))Ale tesim sa, ze ani ty si na mna nezanevrela po takej dlhej dobe a dufam, ze budem aj ja teba obcas inspirovat mojimi pokusmi. Ja tvoj blog a aj ostatne kocky, co bloguju ani nestiham sledovat, ste vsetky velmi, velmi sikovne. Vesele sviatkovanie v kruhu najblizsich prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Andrejka dakujem, velmi rada ta vidim na mojom blogu. Ja som uz davnejsie vedela, ze kokosovy tuk je vhodny prave do cokolady, ale nevedela som, ze sa z neho da urobit prava ladova cokoladka - po tom recepte som dlho patrala. A samozrejme, co sa tyka starostlivosti o pokozku, je proste neprekonatelny, nedam nan dopustit. Takze urcite sa inspiruj, je to rychla, delikatna a aj zdrava mnamka! A nezabudni napisat, ci aj tebe chutili...:)) Nadherne prezitie vianocnych sviatkov prajem!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. No to je bomba! Tohle na stoprocent vyzkouším. Kokosový olej mám, tak hurá na to! A jsem ráda že jsem našla takovýhle úžasný blog!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. @Amelie: a urcite nie len deti:))
    @Vanda: tesim sa, ze ta cokoladky oslovili. Ak mas kokosovy olej doma, tak sa mozes do toho hned pustit. Blog mi trosku stagnuje, ale polepsim sa:)O to viac som rada, ze sa ti paci.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Evi, tak sa pridavam k zastupu komentatorov. Super, ze si spat, tesim sa na nove prispevky. Urcite si po roku plna novych inspiracii! Gratulujem ku krasnemu prelomovemu kroku v zivote!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Dori dakujem aj tebe za mile privitanicko- to vies, ze ma to tesi! Plna inspiracii? :))) Plna ako plna:), vsakovatych zazitkov urcite. Ale istotne aj nejake zaujimave receptiky povkladam. A dakujem pekne za gratulaciu ku svadbe.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Evka tvoje ľadové čokoládky nemajú chybu :) robila som pre ocka na narodeniny a moc mu chutili a nielen jemu:))))
    PS: máš u mňa na blogu prekvapko (ocenenie):)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. R.Ajka: Adi, tak to je velmi potesujuca spravicka pre mna:) jednak vdaka pochvale cokoladiek a jednak vdaka oceneniu:) Dakujem krasne!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Vyzkoušeno ve variantě mléčné i hořké! SKvělé! Dala jsem si zákaz, kvůli štíhlé linii ve zkoušení pokračovat, ale opravdu úžasné. Kokosový tuk je fakt zázrak!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vanda, mam ohromnu radost!!! Hehe, ale to si si nezvolila moc dobry cas na pripravu tychto cokoladiek:) Pretoze ako si mohla zistit, dieta pri okostovani co i len jednej cokoladky nema absolutnu sancu:) Ibaze by si mala pevnu volu ako zo zeleza:)) Kokosovy tuk je fakt parada, som moc rada, ze si si pochutila...

      Odstrániť