utorok 14. februára 2012

Keksik to povie za teba:)


Keksiky s odkazmi - urcite ich poznate z americkych foodblogov. Jedine, co na ich pripravu potrebujete je dobre linecke cesto"keksikovske peciatky". Ja som ich kupila kedysi davno v Tchibo, ale ich cas nastal az teraz. Je to v podstate taka blbosticka, ale verte mi - ten komu taketo keksiky darujete vycarite usmev na tvari (minimalne:) Samozrejme, zavisi to aj od toho, ake odkazy na keksiky natlacite:)




Recept na tieto linecke kolaciky je velmi stary a dala mi ho moja stara mama. Kolaciky podla neho pekavam niekolkokrat do roka pri roznych prilezitostiach, lebo mojmu manzelovi a aj celej rodinke velmi chutia. Odporucam ho aj vam!


Na linecke kolaciky budete potrebovat:
  • 250g masla (pozor,ziadne nahrady!),
  • 130g praskoveho cukru,
  • 1 vajce,
  • 1 vanilkovy cukor, pripadne par kvapiek vanilkovej esencie alebo vanilkovu pastu,
  • 400g hladkej muky,
  • susena citronova kora,
  • sol (velmi dolezita ingrediencia - nesetrite!).
  1. Stuhnute maslo nakrajame na kusky a vymiesame s praskovym a vanilkovym cukrom.
  2. Pridame vajce a premiesame.
  3. K vzniknutej mase pridavame po trochach preosiatu muku zmiesanu s citronovou korou a solou. Spracuvame rukou, pricom miesime tak dlho az kym nam nevznikne hladke cesto. 
  4. Cesto zabalime do celofanu a odlozime do chladnicky na 1hod.(pripadne aj na noc).
  5. Cesto rozvalkame na pomucenej doske a vykrajujeme lubovolne tvary. Ak mate keksikovske peciatky, v tomto momente natlacte na kolaciky svoje odkazy. 
  6. Kolaciky ukladame na plech (cesto je dost mastne, takze netreba vymazavat ani vysypavat plech mukou) a pecieme pri 180°C asi 10min. alebo podla potreby. My nemame rady ziadne bledule, takze  ja som kolaciky nechala v rure o cosi dlhsie, aby sa pekne sfarbili doruzova.
Upecene kolaciky mozete zlepovat lubovolnou plnkou - lekvarom, cokoladou, nutelou...alebo si ich dat "len tak" bez nicoho k horucej cokolade alebo cajiku.


Keksikovske peciatky, z ktorych mozno skladat lubovolne slovicka

Prajem vam krasny valentinsky dnik a nezabudajte ludom okolo vas hovorit, ze ich lubite a ze su pre vas doleziti!






38 komentárov:

  1. Fantastické, skutočne nemám slov

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jej,tie su milene ,Evinka ... aj ja chcem take peciatkyyy:))skoda,ze som nikde nenatrafila:(...a krasny bodeckovy obrusok mas:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka dakujem. Nooo ked ich este dakde uvidim, tak ti ich kupim:)Veru, veru obrusok je krasnucky - este raz ti dakujem za nadherny darcek!!

      Odstrániť
  3. Tak ja tento sviatok Valentína moc nemusím, ale tieto koláčiky Evi ma dostali .... A peciatky by som aj brala hned:-) Pa, Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika, dakujem, no vidim, ze kolaciky a aj peciatky sa tu pacia mnohym:))) Ale mm dobru spravu - dostat ich kupit napr. na ebayi - som to kukala a posielaju aj na SK. papa

      Odstrániť
  4. Eviiii, tak tieto keksíky sú prenádherné!!!supeeeeeeeeeeer!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. toto je supeeeer!!! ja tiez valentina akosi nemusim, ale takyto darcek by ma potesil ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marianka,som rada, ze sa ti keksiky s odkazmi pacia. ja zase Valentina mozem, preco nie. Mozno je to preto, ze mam takeho pozorneho manzela po cely rok a nielen v tento jeden den. Jedine, co sa mi nepaci je to mnozstvo reklam a preplnenych obchodov, ze mas pocit, ze ta tie vsetky srdiecka a serepeticky idu zadusit. Ale to je pri vsetkom tak- ci su Vianoce, Velka noc alebo Halloween....

      Odstrániť
  6. Evka to je krása , veľmi milé a také osobné:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Andrejka. veru, veru tieto keksiky vedia byt osobne az moc:))) v zavislosti ake slovicka tam natlacis:)))

      Odstrániť
  7. Evka, ake milene keksiky si napiekla. Velmi sa mi pacia.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. tak toto je fantazia!!! uzasne keksiky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Anetka, okrem toho, ze boli velmi originalne, boli aj velmi dobrucke.

      Odstrániť
  9. Wow, moc pěkné! Mááš nádherné fotky s ještě krásnějšími výtvory :) Taková srdíčka s textem jsou úžasný nápad!! A navíc linecké...ty mám nejradši ze všeho :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Catalina vitaj na mojom blogu, dakujem za pochvalu, snazim sa:) a som moc rada, ze sa ti tu paci. Tie odkazy na lineckom su take mile ozvlastnenie tradicnej dobrotky - aj pre nas je to top pecivko a nielen vianocne!

      Odstrániť
  10. Tie su rozkosne!! A tie pismenka zavidim, ja sa k nim neviem nikde dopatrat... :( viem, ze ich mali v tshibo, som myslela, ze posledne vianoce to zopakuju ale smola ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aduska dakujem. Ano, ano pismenka su moc milucke spestrenie keksikov. No ale ved tie peciatky sa daju objednat aj cez ebay, ako som nedavno zistila. A cena vobec nie je nic hrozneho. Takze pohladaj a keby si mala problem, napis mi...

      Odstrániť
    2. Koláčiky sú nádherné. Hľadala som tie vykrajovatka na ebayi ako radíte a neviem nájsť. Poradíte mi?

      Odstrániť
    3. Dakujem za pochvalu, Moncia;-) Nasla som ti na ebayi napriklad tieto:
      http://www.ebay.co.uk/itm/BISCUIT-COOKIE-ALPHABET-LETTER-NUMBERS-STAMP-EMBOSSER-CUTTER-CAKE-DECORATING-/190701452479?pt=UK_Home_Baking_Accessories&hash=item2c66b13cbf

      Odstrániť
    4. Ďakujem veľmi pekne! Teším sa na ďalšie inšpirácie :)

      Odstrániť
  11. velmi chutneeee, inak super blog zaradujem medzi oblubene :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, vitaj na mojom blogu. dakujem moc za pochvalu a zaroven dufam, ze sa ti budu moje prispevky aj nadalej pacit a inspirovat...

      Odstrániť
  12. Baby, tieto razítka nájdete na www.pravacokolada.sk a cena s poštovným je okolo 7 €... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Krásne srdiečka, úplne ma pohladili na duši :-))) Kde sa dajú kúpiť tie písmenká??? Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Zuzka, dakujem za pochvalu:)Ako som uz pisala vyssie, ja som ich kupila davnejsie v Tchibe, ale daju sa zohnat aj na ebay.
      Prajem prijemne sladke pecenie:)

      Odstrániť
  14. Dobry den, robila som dnes keksiky, aj peciatky som kupila, ale mala som problem, cesto sa mi tak trocha drobilo. Prvy plech bol este normalny, ale potom sa s cestom pracovalo tazko,a aj ked som vykrojila tak na ceste zostali take vrasky. chutovo bolo cesto dobre, ale neviem , kde som urobila chybu, to ma trapi, lebo robila som presne podla navodu. Ak sa vam nieco podobne stalo , dajte vediet , len aby som sa tej chybe vyhla. vdaka
    Marcela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den Marcelka,
      tesim sa, ze ste skusali prave tento moj receptik :-) Ak ste mali problem s drobivostou cesta, mohli ste pridat trosku studenej vody - 1-2 polievkove lyzice. "Vrasky" na keksoch boli sposobene tym, ze tento druhu cesta - linecke maslove sa nesmie prilis dlho miesit a spracovavat - pri priprave cesta treba postupovat rychlo, pracovat treba s uplne tuhym maslom. Zatial co peciete jeden plech, zvysok cesta treba schovat do chladnicky. Skratka vzdy treba pracovat s tuhym cestom. Dufam, ze nabuduce sa tymto problemikom podari vyhnut ;-)

      Odstrániť
  15. to je krásné :)
    článek budu sdílet u sebe na facebooku: https://www.facebook.com/Zrzunka.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť