sobota 26. februára 2011

Sladká Iveta a Francie:)

Iveta Fábešová...áno pamätáte sa dobre - nie je to nik iný ako finalistka minuloročnej televíznej súťaže Na nože, ktorá ma tak chytila, že som ju odsledovala od prvého až po posledný diel. I keď titul šéfkuchára nevyhrala, získala si priazeň mnohých divákov, ktorých zaujala nielen svojimi kulinárskymi dielkami, ale aj tým, že do varenia vkladala aj kus srdiečka...Ako obyčajný tzv. "hobbík" (kuchár amatér) sa dokázala prebojovať medzi profesionálnymi kuchármi až do poslednej päťky.
Ivetka je síce povolaním office manažérka, ale svoje nadšenie pre gastronómiu rozhodne neskrýva. Veď napísať Zdenkovi Pohlreichovi a žiadať o neplatenú brigádu v jeho pražskej reštaurácii Café Imperial, to veru svedčí o poriadne veľkej kulinárskej vášni :) 
Jej veľkým snom je otvoriť si v budúcnosti vlastnú cukráreň s názvom Malý princ. Tak jej veru držme silno palce!

Aj po skončení súťaže som jej "kroky" sledovala, a keď asi pred tromi mesiacmi uzrela svetlo sveta jej prvá kuchárka Iveta a sladká Francie so 70-timi receptíkmi na rozličné francúzske dezerty, neváhala som....A kúpu veru neľutujem, lebo je plná skvelých inšpiratívnych receptíkov, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie, a preto vám túto knižku vrelo odporúčam. Prikladám aj fotečku jedného zaujímavého kokosovo-mangového koláčika, na ktorý si brúsim zuby:)








Snáď sa Ivetka nenahnevá, keď na záver odcitujem zopár viet z jej krásneho predslovu, ktorým sa prihovára svojim čitateľom:
"Tato kniha je výjimečná tím, že som svoji vášeň pro pečení objevila docela nedávno, ale vyplatilo se počkat, protože díky tomu vím, že každý máme svuj jedinečný talent. Někdy to muže docela trvat, než člověk zjistí, co ho vlastne opravdu baví. Ale věřte mi, za to hledání to stojí. Když totiž děláte to, co vás opravdu baví, už nikdy nebudete mít pocit, že svou práci dělat musíte. Budete mít pocit, že byste klidně někomu platili, jen abyste ji mohli dělat. A pokud vás teď napadlo, že vy žádny talent nemáte a že byste za to, co děláte rozhodne neplatili, pak mi věrte, že ten pocit dobře znám - a mám pro vás skvelou zprávu. Máte talent, který je jedinečný a který čeká, až ho objevíte. Stačí tomu jen věřit a přát si to. Pak už se budou dít zázraky."

11 komentárov:

  1. ja som zial relaciu "na noze" nikdy nevidela,ale Iveta mi je sympaticka,a tiez ako som uz pisala,velmi sa mi pacili jej slova v predslove..akurat minuly tyzden som na facebooku riesila jednu "kauzu",ked sa jedna sikovna ceska foodblogerka obula do tejto jej knizky s tym,ze ma nepodarene macarons,a ze okopirovala recepty bez udania zdroja..mne to prislo ako cisty blud,dobre, macarons mozno nie su najpodarenejsie,ale nech mi ukaze kucharsku knizku,kde je udany presny zdroj,kto recept vymyslel..ved to sa castokrat neda,hlavne u tradicnych francuzskych receptov,kde uz je recept dany,a proste kazdy si ho uz len nejak vylepsuje po svojom..nakoniec sa do tejto debatky zapojila aj Ivetka,a podla mna sa k tomu vyjadrila velmi inteligentne a rozumne,takze opat mala u mna "plus"..Evka ,takze tesim sa na tvoje vytvory z tejto knizky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evi, som strasne zvedava co na tento mangovo-kokosovy kolacik povies, ked ho upecies. Vlastne, velmi ma zaujima, ako bude chutit mangovy kremik. Ja som prednedavnom skusala mango curd, ale bola to chutova katastrofa (jemnu chut manga uplne prerazila chut vajicka!). Cely som ho vyhodila, lebo som nevedela, ako ho chutovo vylepsit :( Mango milujem a mala som akurat viac krasnych, stavnatych kuskov doma, tak som si vymyslela, ze ho zakomponujem do zakusku..toto je vsak iny receptik a krem z manga bude urcite dobrotka, rada si pockam na Tvoj komentarik k nemu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martina: Na nože bola super relácia, dokonca aj môj drahý sa na ňu tak namotal, že ju intenzívne sledoval spolu so mnou. A Ivetka mi bola veľmi sympatická hneď od začiatku, ale potom postupom súťaže to už bolo potom také všelijaké...Ale to sú médiá, a nie všetko, čo sa natočí a vykreslí musí byť pravda. Vidíš a o tej kauze s tou foodblogerkou som ani nepočula...No viem, že jej macarons v knižke nevyzerajú ako tie pravé od Hermého, ale veď ona nie je a ani sa nehrá na profesionálneho kuchára - je to "hobbík" tak ako každá jedna z nás, a preto aj koláčiky majú taký domácky look. A na tom je vlastne založené aj jej pečenie a knižka. A čo sa týka tých zdrojov, tak ja neviem, ale nejako to neskúmam kto čo odkiaľ má, nevŕtam sa vtom a riadim sa heslom "nech brouka žít":) Receptíky z jej knižky určite ešte vyskúšam a nie jeden, tak sa máš Mati na čo tešiť...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evitchka: Evíček, no tak na ten kokosovo-mangový koláčik som velice zvedavá aj ja...A ešte viac, keď píšeš, že sa ti nepodaril ten mangový curd. Ach, to ma mrzí, že si ho musela celý vyhodiť...Dúfam, že nepochodím rovnako...Tak Evulík drž mi palčeky, keď budem koláčik robiť, určite hodím príspevok sem na blog...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evka,presne..tiez zdielam rovnaky nazor..preto by ma ani nenapadlo niekde rozpisovat svoje pocity,co za knizku to spravila(ako na spominanom facebooku)...mne sa knizka pacila,len nezaposobila na mna az natolko,aby som bola ochotna si ju kupit..ale to je aj tym,ze po par nevydarenych kupach kuchar.kniziek, si uz teraz davam velky pozor ,co kupujem,kedze mame maly bytik,a priestoru na knizky veru tiez moc nie je:(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Martina:no a ešte Maťka tie kritiky musia byť vždy nejaké, tobôž, keď sa niekomu začína dariť a má úspech. Ale aj kritika sa dá robiť inak a nie presne ako píšes rozoberať to na FB. A s tými knižkami mám aj ja problém, kde ich potom dať:) Preto mám časť z nich ešte doma u našich a časť v našom bytíku. Priateľ častokrát frfle, že nás celý ten kulinársky sortiment vytláča z bytu, ale ja ho vždy nejako uchlácholím:)A tejto malej knižočke som proste nejako nevedela odolať:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Evka Na nože som nevidela no registrujem Ivetu a aj jej knihu. Moc sa mi páčila no ja tak isto porozmýšľam či si kúpiť alebo nie.No kým som sa rozhodla že si ju kúpim si ma predbehla:) Som moc rada že ju máš a že si receptíky nenecháš pre seba. Som ja ale protivný príživník....

    OdpovedaťOdstrániť
  8. AjkaR.: Andrejka ale kdeže by si ty bola príživník:))) veď ja sa s radosťou s tebou a aj inými podelím o akýkoľvek receptík. Len asi ani pri najlepšej vôli nevyskúšam všetkých 70receptov z Ivetkinej knižky, ale určite povyberám tie extra mňamózne:))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Saška, tak to je skvelééé!Prajem sladučké pečenie a ešte sladšie papanie...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ...Evka však som nemyslela všetky:))))len tie ktoré prejdu tvojím vycibreným jazýčkom:)

    OdpovedaťOdstrániť