Velmi lahodna a jemna polievocka prave idealna do tychto mrazivych dni. Aj ked uznavam, vzhladom na zlozenie je to priam anti-drakulovska polievka (3 hlavicky cesnaku:), nech vas to vsak neodradi! V rure peceny cesnak straca na svojej sile a meni sa na sladku pastu. A ak si do uvarenej polievky pridate aj kusky cerstveho pomaranca, budete o dalsi gurmansky zazitok bohatsi...
(Zdroj: Jamie Oliver)
Na asi 6 porcii:
- 3 velke hlavky cesnaku (nepomylte sa - cele hlavky, nie iba struciky!),
- 1 cibula,
- 250ml slahackovej smotany (da sa nahradit sojovou smotanou),
- cca. 500ml zeleninoveho alebou kuracieho vyvaru,
- ciabatta chlieb,
- 2 lyzice bieleho vinneho octu,
- 150g celych osupanych mandli,
- cerstvo pomlete cierne korenie,
- sol,
- olivovy olej,
- cerstve alebo susene listky koriandra (alebo podla moznosti petrzlenova vnat, ak nemozete zohnat),
- cerstvy pomaranc.
- Ruru vyhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pecenie. Cesnakove hlavky rozoberieme na struciky, neosupane ich dame na plech a pecieme priblizne 30min.
- Medzitym ako sa nam pecie cesnak si osupeme a nadrobno nakrajame cibulu. Na rozpalenom oleji v hrnci ju oprazime a zalejeme smotanou a vyvarom. Pridame vinny ocot a povarime na slabom ohni asi 5min.
- Upeceny cesnak nechame trochu vychladnut a potom zo supiek vytlacime sladku cesnakovu pastu, ktoru vmiesame do polievky.
- Z ciabatty chleba odstranime korku, potrhame ju na male kusky a pridame do polievky.
- Mandle vysypeme na plech, strcime na par minut do rury a nechame zlahka opiect.
- Opecene mandle pridame do polievky a v kuchynskom robote (idealne ak mate vysokootackovy mixer) celu polievku dohladka rozmixujeme.
- Nakoniec polievku osolime, okorenime a priamo na tanieri ozdobime listkami koriandra a kuskami pomaranca, pripadne pokvapkame olivovym olejom. Dobru chut!
oooch,to musi byt hrejiva dobrotka,Evka:)peceny cesnak je lahodka,a tu sa mi velmi pozdava aj ten pomaranc:)dakujem za dalsi tip♥
OdpovedaťOdstrániťcesnek a pomeranc? Zajimava kombinace urcite k vyzkouseni :)
OdpovedaťOdstrániťto vyzera luxusne! tiez mam rada peceny cesnak, uplne ina chut ako v cerstvom stave a hlavne mi po nom nie je tak tazko ako z cerstveho...
OdpovedaťOdstrániťto bude určitě výborné, hned si ukládám na vyzkoušení.
OdpovedaťOdstrániť@Martina(Dulce de Leche): Martinka este nemas za co:))) ale nie, robim si srandu, urcite sa ti ta kombinacia s pommarancom bude zamlouvat. Som rada, ze som ta inspirovala...
OdpovedaťOdstrániť@B.: tak, tak aj ja som bola prekvapena ako to ide k sebe:)
@Marianna (Halusky-in-Ireland): Marianka presne ako pises tan peceny cesnak je velmi dobrucky a aj lahsie stravitelny.
@Vanda: Tesim sa, ze ta receptus zaujal. Urcite nezabudni potom napisat, ako chutilo...
Evi, veelmi zaujímava kombinácia...láka!!:)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Slavka, je to fakt chutna polievocka. Odporucam.
OdstrániťTak hlásím že mě recept nezklamal! Výborné, neměla jsem jen koriandr na dozdobení, ale to snad tolik nevadilo, dala jsem jen petrželku. Moc dobré!
OdpovedaťOdstrániťSuper Vanda, tesim sa moc, ze si si vdaka tomuto receptiku pochutila. Ten koriander je tazko zohnat, nieto este v zime -ja som tiez pouzila petrzlenovu vnatku. Dakujem za prijemnu spravicku!
OdstrániťEvi, tak toto vyzera super dobre a hriešne chutne ! Musím určite skúsiť, z pečenej zeleninky polievky my máme radi .... ! Gabi
OdpovedaťOdstrániťGabika, vyskusaj, je to vdacna polievocka, moc chutna a tak trosku "ina"...
Odstrániťtak toto je jedným slovom NÁDHERA, toto musím vyskúšať, neuveriteľná kombinácia!
OdpovedaťOdstrániťAndrejka dakujem. Treba vyskusat, urcite neobanujes...
Odstrániťchystám sa na ňu a moc sa tešííím :)
OdstrániťAndrejka urcite daj potom vediet, zaujima ma tvoj nazor na nu...
OdstrániťNereálna kombinácia, ale o to viac ma zaujíma výsledok.
OdpovedaťOdstrániťno ja mam pocit, ze dnes je taky trend, ze cim nerealnejsia kombinacia, tym lepsie:) I ked ja sa ho az tak nedrzim, tato polievocka ma velmi zaujala. A veru nesklamala, takze Kinga smelo do toho:)
Odstrániť