S priateľom sme v poslednej dobe akýsi "steakoví". Ak sa spolu ideme najesť do rešťaurácie, tak na 90% si obaja dáme nejaký steak. A takmer vždy, keď sa nás čašník pri objednávaní spýta, či si želáme rare, medium alebo well done, spomenieme si na túto notoricky známu scénku z filmu Dědictví aneb...a pochytí nás veľký smiech.
Dlhú dobu som voči príprave steaku mala rešpekt a netrúfala som sa do toho pustiť. Drahý však nedávno zatúžil aj po domácom "stejčíku", a tak som nakoniec predsa len nabrala odvahu. Môj prvý steak nebol nič moc, ale vychytala som muchy a dnes je to už o dosť lepšie. Recept na omáčku je mnou vymyslený, preto neuvádzam presné množstvá, je to vyslovene o tom, že omáčkou vychutíte a vyhráte sa s ňou, alebo akoby povedali bratia Česi "vymazlíte":)
Potrebujeme:
pravá hovädzia sviečkovica - steak,
čerstvo pomleté korenie (biele, čierne, červené),
soľ,
olej
Mäso umyjeme, osušíme a z obidvoch strán osolíme a okoreníme. Panvicu (najlepšia je tá s mriežkou, ja ju žiaľ ešte nemám) s olejom poriadne rozhorúčime a steaky na nej sprudka z oboch strán opečieme. Následne znížime teplotu a steaky z každej strany krátko opekáme. V zásade platí, že na každý cm hrúbky rátajte 2 minúty opekania. Čiže celková príprava napr. 4cm steaku by mala trvať 8minút. Ak uprednostňujete menej prepečený steak, tak si dajte pozor na to, aby po upečení "péroval", čiže aby bol "stlačiteľný". Po upečení ho nechajte chvíľku odpočívať a až potom servírujte. Tento postup sa mi osvedčil úplne najviac. Mäsko je jemné, mäkké a šťavnaté. Skúšala som steak po prudkom osmahnutí aj následne dopekať v rúre, ale nebolo to ono, lebo rúra mäso len zbytočne vysušila. Steak podávame preliaty omáčkou spolu s pečenou zeleninou a zemiakmi.
Na omáčku:
sójová omáčka,
voda,
silnejší hovädzí vývar (žiadne bujóny, ale pekne si odložte z nedeľňajšej polievky)
cibuľa,
cesnak,
balsamico ocot,
maslo,
smotana na varenie,
čerstvo pomleté korenie,
(môžte pridať aj za hlt červeného vína).
Najskôr si pripravíme "základ." Do hrnca dáme nakrájanú cibuľu, cesnak, vodu, vývar a sójovú omáčku. Jednotlivé surovniny pridávam od oka, ale spolu by to malo mať približne 2,5dl. Necháme zovrieť a varíme dovtedy, dokiaľ sa nám zmes nezredukuje na asi 1/3. Precedíme a necháme vychladnúť. Na prípravu omáčky budeme potrebovať len zopár lyžíc základu, takže zvyšok si môžete dať zamraziť a použiť inokedy.
Do panvice, kde sme piekli mäso dáme zopár lyžíc základu, pridáme opäť trochu vývaru, trochu balsamico octa, prípadne šplechneme aj trochu červeného vínka, necháme zovrieť a krátko povaríme. Odstavíme z ohňa a do omáčky metličkou zamiešame poctivý kus masla. Trochu z omáčky si odoberieme bokom a vmiešame ju do smotany na varenie vo vedľajšej miske a spolu to následne pomaličky vlejeme do zvyšku omáčky. To nám zaručí, že sa nám omáčka nesekne. Všetko spolu ešte poriadne prešľaháme metličkou a dochutíme korením. Množstvá základu, vývaru, smotany a ostatných surovín si regulujete sami podľa vlastnej chute. Správna konzistencia omáčky |
Keď je omáčka dobre pripravená, je aj dostatočne hustá a vy ju už nemusíte zahusťovať žiadnou múkou alebo škobom. Správnu konzisteciu zistíte tak, že keď v nej urobíte lyžicou stopu, tak tá stopa tam aj zostane. (viď foto)
Príloha:
ľubovolná zelenina (cuketa, mrkva, baklažán) alebo zemiaky v šupke,
tymián,
soľ.
Zeleninku si očistíme, nakrájame, posypeme tymiánom a soľou a pečieme v rozohriatej rúre dochrumkava. Dobrú chuť!
nooo, Evi, tymto by si si u mojho draheho tak splhla, ze by si sa okamzite stala jeho naj priatelkou alebo minimalne top chef! ja som mu raz steak doma pripravila a bol z toho taky rad, ze ho ospevoval este dlho potom, no kedze ja maso nepripravujem moc rada, som si tymto pocinom dobre zavarila :)) spravne pripravit steak nie je ziadna sranda a tebe Evi patri pomyslena kucharska capica za tento vykon! omacka vyzera skvele, ja by som asi najskor vrhla na nu :))
OdpovedaťOdstrániťEvka,tak tymto prispevkom si dokonale pobavila mojho Borisa:))ten totiz Dědictví aneb...uplne zboznuje,a vie cele naspamat,takze ked som si pustila videjko,hned bol v pozore,ze co-to:)))))stejcik tiez veeelmo chvalim,u nas byval tiez oblubeny,sice doma som ho pripravovala len raz,lenze po tom sme videli to spominane antimasove videjko,a uz sme "dostejkovali"...aale,nehovorim,ze navzdy,mozno sa nam chute raz vratia a vtedy si spomeniem na tento tvoj mnami receptik:)
OdpovedaťOdstrániťevitchka(in-spired-me): Evička, hehe, a vieš že sme na tom podobne? Drahý mal tento steak dnes na večeru a povedal, že bol zatial najlepší aký som spravila. Veľmi si pochvaľoval všetko či omáčku, či mäkkučké mäsko, ktoré sa krásne oddeľovalo a v strede bolo slabučko ružové. Tiež som si tak trošku zavarila:) Ale tak láska ide vraj cez žalúdok....A našťastie ja mám steaky tiež veľmi v obľube, tak v podstate mi to ani nevadí, pokiaľ ich robím v nejakej rozumnej miere. A samozrejme ďakujem za také pochvaly Evulík, moc ma potešili!! Budem rada, keď sa ti receptík na omáčku bude niekedy hodiť...
OdpovedaťOdstrániťMartina(Dulce de Leche): Maťulka to Dedictví aj my máme fest radi a na kopu scén odtiaľ si pospomíname aj v rôznych bežných situáciach a potom sa len smejeme...No to videjko bolo veľmi silné, ale u nás nie až také, aby sme ho nejedli vôbec. Ono ako som ti hovorila, snažíme sa zháňať mäsko z domáceho chovu, to nie je také ľahké...Tak potom, keď na to škaredé videjko definitívne zabudnete, tak si potom rýchlo spomeň na tento receptuš:)
OdpovedaťOdstrániťrecept parada a strasne ma rozosmial uz nazov prispevku :))))
OdpovedaťOdstrániťJeeej, aj my sme na tom podobne, tiez sme znacne "steakovi" Ale steak pre mna vzdy robi moj priatel, okrem inych veci, ktore su vysostne jeho specialitou ;o) a najradsej mame k tomu zelene fazulky a hribovu omacku. Jedna basen!!! Az sa mi slinky zbehli pri pohlade na fotku ;o)))
OdpovedaťOdstrániťMichaela (Recepty z Indie): ďakujem Miška, to ma teší, a samozrejme aj to, že som ťa pobavila:)
OdpovedaťOdstrániťMarianna(Halusky-in-Ireland): Mariannka vďaka.fíííha, ja tú hríbovú omáčku ku steakom úplne milujem a drahý tiež, tak dúfam nahodíš aj receptuš. ak si náhodou už nahodila, daj mi pls vediet, nestíham sledovať všetky tie skvelé receptíky...
OdpovedaťOdstrániťEvička máš môj obdiv ja som steak doma nerobila,(aj keď moja Kečena mi stále píli uši že by si dala:))))nemala som odvahu či by bol jeditelný:))) tento tvoj vypadá skvelo a o omáčke ani nevravím takže asi začnem uvažovať nad domácim steakom:)
OdpovedaťOdstrániťEvi steak sa ti vydaril, krásny príspevok, ja som skúsala steak dokým som nebola spokojná a dokým som ho nekrájala príborovým nozom ako kus masla. Dovtedy som skúsala..:-D Milujem steaky
OdpovedaťOdstrániťEvka tvoj steak je sta od profesionalneho kuchara. Uz som parkrat skusala aj doma, ale nikdy to nebolo to prave orechove:). Urcite skusim opat, podla tvojho navodu. Aj omacka sami velmi pozdava. Vdaka za receptus. Papa Ada
OdpovedaťOdstrániťAjkaR.: Andrejka, tak to určite musíš vyskúšať! Steaky sú moja srdcovka, nevravím, že ich viem ako profík, ale už som sa čo to zlepšila a vidno to aj na mojom drahom, ktorý si takýchto domácich čím ďalej viac pochutnáva a vychvaľuje. Ďakujem Aďi, dúfam, že si raz pochutnáte aj vy domka...
OdpovedaťOdstrániťArchaa: ďakujem za pochvalu Slávka. no nie je to ľahké pripraviť steak, aby bol mäkky a šťavnatý - ako píšeš, treba to skúšať viackrát. Ak máš ešte nejaké interné rady ako spraviť steak čo najlepší, tak šup sem s nimi, to vieš, že dobrá rada sa vždy hodí:))
OdpovedaťOdstrániťAdriana: Adrianka, veľmi rada ťa tu vidím!!!a pochvalu od takej kucháročky si moc cením. No ja sa mám určite ešte čo učiť a nielen čo sa steakov týka...Budem sa tešiť ak skúsiš urobiť steak podľa mňa, ale na to, aby bol eňo-ňuňo to treba skúšať viackrát. Aspoň u mňa to tak bolo, lebo predtým som veľmi s mäsom nepracovala, takže som musela získať taký cit...Ale stále sa mám čo učiť...papa
OdpovedaťOdstrániťEvka, vyskusane, zjedene. Konecne sa mi podarili skvele steaky podla tvojho navodu. Mala som v mrazaku aj vyvar polievocky, vcera sme kupili krasne masko a dnes skusali. Mas pravdu s tym opekanim. Presne to funguje. Ja som predtym piekla steaky vzdy len na prudkom ohni. Omacka bola uzasna a ja len dodavam velke dakujem. Pa Ada
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, to mám ohromnú radosť!!!paráááda!teším sa, že ťa receptík nesklamal, ba práve naopak, že sa stejčíky podarili a naviac aj chutili! Mne sa tiež najviac daria steaky podľa tohto postupu, tak ma teší, že som radu posunula ďalej...ďakujem moc, že si mi dala vedieť...
OdpovedaťOdstrániťEvi, tu omacku robi vzdy len moj priatel, to je jeho parketa, ale nabuduce mu nakuknem ponad plece ;o))) ale nie je to nic komplikovane, pokial si dobre pamatam, tak na masle osmahnes hribiky (pouzivame susene, ktore predtym namocime do teplej vody na cca.20 minut) podlejes sladkou smotanou a zredukujes na hustejsiu omacku, osolis, okorenis, no a na konci varenia pridas cerstvu petzlenovu vnat. A ta omacka je uplne skvela, ja sa jej neviem dojest...
OdpovedaťOdstrániťAno, omácku k stejcíku robím ako mariankin priatel-sampinonovú a moja rada? Myslím si, ze najlepsie, co sa steakov týka to vysvetlil Jarda Zídek vo svojej poslednej relácii "Ano séfe!" http://televizia.joj.sk/tv-archiv/anosefe/04-04-2011.html
OdpovedaťOdstrániťMarianna (Halusky-in-Ireland): Marianka, ďakujem za rýchly receptík na fantastickú omáčku!!určite vyskúšam...To bude zase mňamóza, už teraz to cítim...:))
OdpovedaťOdstrániťArchaa: Slávka ďakujem, nesledujem každý diel tejto relácie...určite, keď to kuknem, tak sa ešte čo-to o steakoch priučím...
OdpovedaťOdstrániťVaril som, jedol som, odpadol som!! (nie len ja ale aj cel rodinka) Úplne úžasné! aj keď to bolo len z krkovičky... úplná pecka!!! Tuli
OdpovedaťOdstrániťTuli, to ma velice tesiii!!! No a coze krkovicka je tiez mnam! Pozdravujem rodinku.
OdpovedaťOdstrániť