Pancakes + Golden sirup + slane maslo => tak chuti Amerika, presnejsie typicke americke ranajky. Buckwheat alebo pohanka je charakteristicka svojskou chutou a aromou, ktora nie kazdemu sadne. A najvacsia zvlastnost tychto pancakes je ta, ze pohankovu muku v nich nie je skoro vobec citit. A to dokazuje aj fakt, ze ja som pri ich objednavani v Amerike nemala tucha, co vyraz "buckwheat" znamena :) Totizto myslela som si, ze je to nejake slangove slovo pre celozrnne pancakes:))) A tak som v sladkej nevedomosti vlastne pojedala velmi zdravu plodinu.
Americke pancakes nie su sami osebe sladke, a preto sa podavaju s extra sladkym Golden sirupom. Kopcek slaneho masla, ktore sa k pancakes taktiez serviruje sa mozno javi ako divna kombinacia, ale spolu so sladkym sirupom a lievancami je to dokonale spojenie.
Pre 2 osoby:
- 1 hrncek acidofilneho mlieka (odporucam jedine znacku Sabi, lebo je fakt dobre a huste),
- 1/3 hrnceka hladkej pohankovej muky,
- 1/4 hrnceka hladkej muky,
- 1 cajova lyzicka hnedeho cukru,
- 1 vajce,
- 1 cajova lyzicka prasku do peciva,
- sol,
- vanilkova aroma alebo vanilkova pasta,
- mleta skorica,
- mlety muskatovy oriesok,
- olej na vyprazanie.
Okrem toho:
- Golden sirup (ja mam radsej javorovy sirup),
- slane maslo (odporucam znacku Liptov),
- zavarane alebo cerstve cucoriedky.
- Obidva druhy muky zmiesame dokopy, pridame prasok do peciva, vanilku, skoricu, muskatovy oriesok a sol.
- Prilejeme acidofilne mlieko, vajce a hnedy cukor.
- Vsetko spolu metlickou premiesame. (Pri miesani majte lahku ruku a neprehanajte to, inak sa moze stat, ze upecene lievanceky budu ubite.)
- Ak mate cerstve cucoriedky, zlahka ich priemesajte do cesta. Zavarane cucoriedky su vhodnejsie na ozdobenie uz upecenych pancakes.
- Na rozpaleny olej v panvici (nemusite mat specialnu lievancovu panvicu) kladieme kopky cesta, ktore rozotrieme na pozadovanu velkost pancakes. Nebojte sa nedokonalosti tvarov a velkosti, pretoze chybicky krasy su vitane. Upecene lievance ukladame na tanieri na seba a podavame so sirupom, slanym maslom a cucoriedkami.
Evinka,to su ale uuuzasne lakajuce lievance..ty vies ako zautocit na moje chute takto proti noci:)))...a moj pohlad silno laka aj ten rozkosny srdieckovy dzbanicek :)...Evka,ja som o slanom masle este nepocula...predava sa u nas nejake maslo pod nazvom slane maslo???
OdpovedaťOdstrániťkrasne sa ti podarili!!! len by som si zamenila slane maslo za klasicke...tomu slanemu sa vyhybam ako cert krizu ;o)))
OdpovedaťOdstrániť@ Martina(Dulche de Leche): hehe Martinka ty mas co hovorit o tom utoceni proti noci:))) joj a dzbanicek som kupila tusim u cinanov za 2 Jurose:) no a aku mi dobru sluzbu robi...Jasne, slane maslo predava napriklad ta mliekaren Liptov, ktoru spominam v ingredienciach. Inak netusim ci este niekto iny ho na SK vyraba, lebo ja kupujem len od nich a aj normalne sladke maslo maju najlepsie. Sice su drahy, ale tak za kvalitu sa plati, poznas to...Martinka dakujem pekne za komentarik a snad ti tieto lievanceky prispeju k sladkym snickom:)
OdpovedaťOdstrániť@ Marianna(Halusky-in-Ireland):dakujem Marianka. no ja som to slane tiez akosi nemusela, ale pobyt v USA ma preonacil:) Pamatam si este na tvoj prispevocek ako si robila cucoriedkove lievance a nevyslo to. Tak dufam, ze tieto ti budu chutit, ak ich niekedy ukuchtis. I ked povedzme si pravdu - tie nase klasicke slovenske kysnute lievanecky su aj tak najlepsie!
OdpovedaťOdstrániťdakujem za odpoved,Evka:)no,budem sa musiet po tom slanom masle poobzerat,lebo ja kombinaciu slane-sladke vacsinou moozem:)))
OdpovedaťOdstrániť@ Martina(Dulche de Leche):Matka tak ak mas rada slano-sladke kombinacie, isto sa ti aj toto spojenie bude pacit. Mojmu manzelovi to dokonca tiez zachutilo, a to uz je co povedat, kedze on je skor na take osvedcene veci:)
OdpovedaťOdstrániťMnaaaaaaam, Evka tvoje lievanceky vyzeraju skvele a v kombinacii s cucoriedkami, nie je co riesit:) A slane maslo je aj v UK. Uz som si nan zvykla, ale zaciatky boli veru vselijake:) Kupujem vsak aj neslane.
OdpovedaťOdstrániťďalší perfektný recept, som rada, že si späť :-))) u mňa na blogu máš prekvapenie...
OdpovedaťOdstrániťhttp://hriesnesladkyblog.blogspot.com/2012/02/mile-ocenenie.html
Posledni dobou se na vsude zacinaji objevovat livance. Uz sama zacinam dost uvazovat nad tim, ze se do nich pustim :)
OdpovedaťOdstrániť@Adriana: Adka dakujem pekne za pochvalu. Slane maslo je pre nas Slovakov trochu extravagantne:) ale v tych spravnych jedlach a kombinaciach je fajn. A toto je jedno z jedal, ku ktoremu sa fakt hodi. Vsak vyskusaj...
OdpovedaťOdstrániť@andrejka: jej Adnrejka, to je ale mile prekvapenicko:)) Idem teda kuknut k tebe...
@B.: no to mas pravdu, ze lievance su velmi popularne. A tieto americke su raz-dva upecene, co ja velmi ocenujem. Takze nevahaj...