piatok 15. apríla 2011

Plnené guľky z kozieho syra podávané s baby špenátom a opečenou cvikľou













Jedným z mojich novoročných predsavzatí bolo zaradiť do nášho jedálnička kozí syr. O jeho jedinečných účinkoch na zdravie človeka som už počula zo všetkých strán. Vraj je veľmi účinný pri liečbe kožných chorôb a tiež ako prevencia a liečba onkologických ochorení.  Mňa sa našťastie táto strašná choroba netýka, ale aj tak nie je zlé zaradiť kozí syr do jedálnička.
Má to len jediný háčik - neznášam jeho typickú koziu vôňu:) Preto poľujem po receptíkoch, ktoré túto pre kozí syr svojskú arómu aspoň trošku zakamuflujú. Keď som recept na tieto skvelé guličky vzhliadla v televízii, nemohla som odolať...Naozaj ich odporúčam, je to veľká delikatesa s obrovským bonusom - koziu vôňu zacítite len nepatrne.

Na asi 12 guličiek potrebujeme:
200g kozieho syra (odporúčam značku President - je výborný a oceníte aj jeho inteligentné balenie),
mandľové lupienky,
čerstvú bazalku,
1 strúčik cesnaku (ale sú výborné aj bez neho),
čerstvo namleté čierne korenie,
soľ,
olivový olej,
baby špenát,
cvikľu.

Zoberieme za hrsť lístkov čerstvej bazalky, pridáte hrsť mandľových lupienkov, trošku olivového oleja, poprípade aj cesnak a všetko spolu rozmixujeme v elektrickom robote. Jemne dochutíte čiernym korením a soľou (naozaj len štipku soli, nakoľko kozí syr je dosť slaný). Takto nám vznikne plnka, ktorou budeme plniť syr.
Kozí syr vidličkou roztlačíme a formujeme z neho guličky, pričom do každej vtlačíme trošku plnky. V rukách vygúľame okrúhle guľky, ktoré poriadne vyváľame v mandľových lupienkoch (môžeme ich rukami aj jemne pozatláčať do guličiek). V panvici si rozpálime trošku oleja a guličky krátko opečieme z každej strany. (pozor! veľmi rýchlo hnednú, takže naozaj stačí len chvíľočka). 
Počas smaženia guličiek si skúsime súbežne pripraviť cvikľu (lepšie spravíte, ak s jej prípravou začnete trošku v predstihu pred guľkami). Cvikľu olúpeme, nakrájame na tenké plátky a na rozpálenom oleji opekáme z oboch strán. Na záver posypeme soľou.
Kozie guličky podávame za tepla s baby špenátom a cvikľou, zľahka pokvapkané olivovým olejom. Dobrú chuť!













Je to výborná chuťovka vhodná ako predjedlo, prípadne ako ľahký obed či večera. Ja som sa do tohto jedla úplne zamilovala, stavím sa, že si ho obľúbite aj vy...










V dnešný "Deň narcisov" som i ja pri príležitosti prispieť svojou troškou do boja proti rakovine  kúpila tieto milé narcisky. Boli mimoriadne pekné, a ja som pri ich obdivovaní predsa len znova vytiahla foťáčik, aby som ich krásu zvečnila...






































Prajem vám príjemný slnečný víkend!

17 komentárov:

  1. Voci koziemu syru mam respekt, este som nenasla odvahu ho ochutnat, ale pevne verim, ze sa to raz zmeni, mozno prave tymto receptom, vyzera to lakavo!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evinecka, ake uzasne jedlicko! Kozi syr som si uz oblubila, aj ked priznavam, ze som dlho mala predsudky :) spolu s ovcim syrom a fetou je jediny, ktory ja mozem papat..vcera som pri nakupe aj President kozi syr drzala v ruke, ale nakoniec som sa rozhodla pre fetu, lebo som nemala presne premyslene, co s nim..no keby som toto tusila! ale aspon budem vediet nabuduce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak toto je delikatesa!!! ukladam medzi svoje recepty!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evka, toto je velmi zaujimvy recept. Tusim aj ja som ho zahliadla v Bez servitky. Tiez ma to zaujalo, ale potom som nan zabudla. Evka, chcem sa ta opytat ten President syr je iba kozi alebo su rozne druhy? Ja kupujem v Anglicku President, ale to je syr s bielou plesnou , podobny Cammembertu. A este musim pochvalit fotecky. Predpokladam spravne, ze nie su robene digitalnym fotakom?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tiež keď som to uvidela v telke ma napadlo to vyskúšať. Bolo a je to aj u teba skutočne krásne naaranžované, len fakt, že aj mne ten kozí syr strašne smrdí, ma od toho odrádza.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Marianna (Halusky-in-Ireland):Marianka určite daj koziemu syru šancu a možno bude najlepšie začať zrovna týmto receptom:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. evitchka(in-spired-me):hehe, Evulík,nabudúce neváhaj a kozinku si kúp, lebo toto fakt stojí za to!! A čo Evík ty máš laktózovú intoleranciu? dúfam ti týmto receptíkom rozšírim repertoár...a ďakujem za pochvalu!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anetka: ďakujem Anetka, budem rada, keď skúsiš...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Adriana:Aďka presne tak, bolo to v relácii Bez servítky. K tomu koziemu syrčeku - ono President vyrába rôzne mliečne produkty - ten cammebert si kupujem aj ja. Kozí syr, ktorý som mala od nich na mysli je tento:http://www.zlacnene.sk/detail/syr-kozi-president-254461/
    Je 200g, pričom je to rozdelené na 2 samostatné balíčky - v každej 100g - to je tá inteligentnosť balenia, ktorú som spomínala. A ďakujem za pochvalu. No ono máš sčasti pravdu, že fotky sú robené digitálom, až na to, že je to digitálna zrkadlovka:)) Jasné bežný automat ti takéto fotky nespraví pri najlepšej vôli, len zrkadlovka dokáže nasnímať obraz taký, aký v skutočnosti aj je. Tak pekný víkendík a daj vedieť, keď budeš guličky robiť...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Kinga blogger: Kinga ďakujem. Určite začni s kozinkou s týmto receptíkom, a to s kozím syrom Président. Ak ti aj tuto bude kozí smrádek prekážať, potom ti bude pravdepodobne asi všade. Ale za pokus to stojí, nie?:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Evinka,ake krasne gulicky sa ti vydarili:))tiez ma tento receptik zaujal v "bez servitky",ale tvoj ,aj vdaka podarenej cviklicke vyzera este lepsieee!!!!!a zaroven sa priznavam,ze ja som este kozi syr nikdy nejedla,a minule som sa po nom aj obzerala,a nikde som ho ani nenasla:( ty kde kupujes?..dakujeeem vopred za radu:))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Martina(Dulce de Leche): ďakujem Martinka, vidím, že nie som jediná koho receptík oslovil:))Kozí syr kupujem v Terne. Ale ako som zistila, nie je Terno ako Terno. V mojom rodnom meste je úplne slabučké, nezoženieš tam pomaly ani lepší jogurt. No ale tu na dolniakoch je mimoriadne dobre zásobené. Inak myslím, že som ho tiež už nikde inde nevidela. Možno by som skúsila ešte Billu alebo hyper Tesco. Ale budem si kupovať aj na tej biofarmičke - ale tam je to už kozí syr o vyššom leveli, s ktorým sa viaže aj veľmi intenzívna kozia aróma:)) Takže sa len tak pomaly hotujem k tejto bio kozinke. Maťka ak tam máte v blízkom okolí salaš, tak si môžeš kúpiť aj tam. Ale ako vravím, je to silnejšia aróma...:))) ale zase zdravší...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Evka,dakujem za rady,v Tescu ani v Bille som nenasla,ale moze byt,ze prave bol vypredany,alebo nieco podobne..alebo teda skusit tu salas,len moj Boris ma s tou,ze vraj aromou problem..ja zas vobec neviem,lebo okolo kozacinky som uz davno nesla,tak uz ani len netusim,ci by mi to vadilo alebo nie:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Evka napriek tomu že kozí syr je veľmo zdraví nemáme ho tak často v jedálničku(dievčatá ho nemôžu ani cítiť):) totiž mojím dodávateľom syra je moja kolegyňa (týždeň čo sa jej narodili 2 kozliatka) no jedla som ho len ja a to je dosť komfort:))) Tento tvoj receptík vypadá moc dobre takže budem trošku sebecká a vyskúšam aj keď len pre seba :)))Možno ten kupovaný bude menej aromatický?

    OdpovedaťOdstrániť
  15. AjkaR.:Ja keď som bola dieťa, tak som bola taká istá - o kozom syre som ani počuť nemohla:)) Andrejka kľudne buď sebecká a sprav si túto papu len sama pre seba:)) veď dievčence časom prídu na to, čo je dobré...A možno, ak by si robila z toho kupovaného syra, tak by im to aj zachutilo...Aspoň teda ten President je taký menej aromatický, naviac sa z neho dobre tvarujú tie guličky...

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Miluju kozí i ovčí sýry, takže při nejbližší příležitosti tenhle svkělý a jarem vonící recept určitě vyzkouším! Mňam, úplně se mi sbíhají sliny!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Madla: som rada, že sa ti receptík zapáčil - ak máš rada kozinku, tak ti bude o to viac chutiť!!

    OdpovedaťOdstrániť