utorok 15. februára 2011

Zabaione s čokoládovými sušienkami Amaretti






































S priateľom si každoročne na Valentína dávame nejaké tie drobnostičky. Ja najčastejšie pripravím nejaký dezertík a môj drahý mi prinesie dáku maličkosť. Ale keďže ani jeden deň v roku sa nezaobídeme bez aspoň malinkého prejavu lásky - či už sú to rôzne zamilované slovká, objatia alebo pusinky...., vlastne ani tento sviatok nepotrebujeme...

Valentínskym dezertíkom bol u nás taliansky zabaione [čítaj dzaba'jo:ne] známy tiež pod názvami zabaglione alebo sabayon vo Francúzsku. Názov pochádza z neapolského dialektového slova zapillare, ktoré znamená pena. A to je presne slovko, ktoré ho dokonale vystihuje, pretože jeho ľahučká vzdušná konzistencia je docielená dokonalým našľahaním žĺtok s cukrom a dochutená vínom Marsala, ktorý jej dodáva sviežu ovocnú chuť. Tradične sa podáva s čerstvými figami, ale neviem či to je šťastná kombinácia, keďže figy sú extrémne sladké ovocie a v spojení s touto sladučkou penou môže byť výsledná chuť možno až príkro sladká. 

Okrem spomínaných fíg sa Zabaione veľmi často servíruje s mandľovými sušienkami Amaretti, ktoré sú ako ináč taktiež známou talianskou cukrovinkou. Možno ich poznáte aj pod názvom "Amarettini", čo sú vlastne baby-Amaretti. Niekedy sa zvyknú dochutiť tak ako som to urobila aj ja - čokoládou a kakaom, ale ich klasická podoba je svetlo mandľová bez príchute. 
Z mojich skúseností zabaione najlepšie chutí s drobným čerstvým ovocím (maliny, jahody, ríbezle, čučoriedky,...), ktoré pôsobia popri jeho sladkej chuti veľmi osviežujúco. 

No musím povedať, že včerajšia príprava valentínskeho dezertíka mi spôsobila trošku horúce chvíľky. Prvá dávka sušienok sa mi v rúre vysušila na neforemné placôčky (preto odporúčam nemeniť teplotu počas pečenia ako som to urobila ja) a tá druhá -výsledná sa zase výzorom viac podobá na Macarons ako na Amaretti:)) Veď aj trošku vidno na fotkách tú typickú macarons nožičku, ktorá sa im počas pečenia vytvorila. Na skvelej chuti to našťastie nijako neubralo.

Zdroj: kniha Kaffee und Schokolade (s miernou úpravou receptíkov)

Zabaione pre 2 osoby:
2 žĺtky,
100g práškového cukru,
50ml Marsaly (alebo ľubovoľného sladkého dezertného vína),
nastrúhaná kôra z 1/2 citróna,
dreň z 1/2 vanilkového struku alebo vanilkový extrakt.

Žĺtky s cukrom, soľou a citrónovou kôrou vyšľaháme elektrickým šľahačom. Potom ich premiestnime nad hrniec s horúcou vodou (pozor voda nesmie vrieť!) a ďalej šľaháme, až kým sa cukor nerozpustí. Postupne prilievame víno, pričom pokračujeme v šľahaní ďalších asi 10min, dokým hmota nie je krémová a penistá. Na záver pridáme vanilku. Hotové zabaione ihneď nalejeme do pohárov a podávame s Amaretti alebo čerstvým ovocím. 


Na čokoládové Amaretti potrebujeme:
200g nelúpaných mandlí (vo viacerých receptoch sú použité aj lúpané mandle)
150g práškového cukru,
2 bielky,
1 polievková lyžica likéru Amaretto,
1/2 čajovej lyžičky horkomandľovej arómy,
trošku nastrúhanej citrónej kôry,
25g najemno nastrúhanej horkej čokolády,
2 lyžice kakaa holandského typu,
papier na pečenie.

Tento krok môžete aj vynechať, ale ja som na zlepšenie arómy najskôr mandle vysypala na plech a vložila do vyhriatej rúry až kým nezačali výrazne voňať. Po vybratí z rúry mandle necháme vychladnúť a následne rozmixujeme v elektrickom robote najemno.
Bielka vyšľaháme do peny. Potom k nim postupne pridávame práškový cukor a ďalej šľaháme. Po vyšľahaní do hmoty primiešame Amaretto, arómu, citrónovú kôru, čokoládu a kakao. Na plech na pečenie striekame malé okrúhle kôpky s priemerom cca. 3cm, ktoré necháme asi 30min. sušiť pri izbovej teplote. Potom pečieme pri teplote 150°C  približne 20min. (teplotu počas pečenia v žiadnom prípade neradno zvyšovať alebo znižovať!). Necháme vychladnúť a až potom ich berieme z papiera na pečenie. Čerstvo upečené chutia takmer identicky ako Macarons - tzn. že sú vnútri trochu vlhké a žuvačkovité, no neskôr postupom dní sú viac a viac chrumkavejšie. Môžeme ich podávať so zabaione alebo ich spapať "len tak" samotné.

Kúsok lásky na lyžičke :)













Môj priateľ ma potešil darčekom v podobe týchto krásnych konvaliniek:) Sú nasadené v kvetináči, takže mi dúfam tak skoro nezvädnú a ja sa budem môcť z nich dlho tešiť. A tiež mi budú teraz stále pripomínať, že jar sa už nezadržiteľne blíži.















A nemôžem zabudnúť ani na milý darček, ktorý nám nedávno dala moja sestrička - sú to tieto dve malé srdiečka spolu s bodkovaným porcelánom, ktorý je vidno na fotečkách...


Všetkým  vám prajem veľa, veľa lááááásky!!!

18 komentárov:

  1. Veľmi pekny prispevok :-) radosť pozerať!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jooj,Evinka,tak krasne sa mi cital tento tvoj prispevok,a nadherne fotky len doplnali celkovu atmosferu,ktora na mna z neho posobi..normalne som sa cely cas usmievala,ake je to vsetko krasne,a oku ,aj mojim chutovym poharikom lahodiace..dakujem za zazitok♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. bozinku Evi, tak toto bolo ozaj pohladenie...krása,ozaj...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak krásny a nežný príspevok ako samotné zabaione:) Evka fakt krása:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Martina: Maťulík ja sa zase strašne teším, že som ulahodila tvojim očkám a možno raz aj brušku...Som rada, že som ti spravila týmto receptíkom a fotkami úsmevnú náladičku... Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Archaa: Slávka vďaka, teším sa, že ťa príspevok "pohladkal":)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. AjkaR.: Anrejka ďakujem moc za milé slovká. Pekný večer prajem...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evinka velmi mily zalaskovany prispevok doplneny ako vzdy nadhernymi obrazkami! To musel byt sladucky Valentin! Ty vies vzdy tak pekne popisat aj cely povod a vylozit nazov vsetkych dobrotiek, nieleze sa na to dobre pozera, ale sa to aj prijemne cita...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evka,urcite nie "mozno raz"..ved ty mojmu brusku lahodis stale:)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Evitchka: ďakujem za pekný komentárik. Valentín bol veru super sladučkýýý:) Evička si ma milo prekvapila, že sa ti páči môj siahodlhý popis receptíku, lebo som sa bála, či to ľudí vôbec baví čítať:) Mňa celkovo dosť zaujíma pôvod jedál, takže preto si zvyknem hľadať o tom informácie...Tak príjemné čítanie Evulík!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Martina: Mati to ma teší ešte viac!!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Evka krásny príepvok. Veľmi pekné fotečky, máš krásnu konvalinku, ak to teda je ona.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ivanka vďaka, som rada, že sa ti páči.A áno, je to konvalinka.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. .. Preenádhernéé fotečky Evi .... a konvalinky to sú u mňa po tulipánoch na druhom mieste, milujem ich vôňu vyvolávajú vo mne krásne spomienky na detstvo ... gabika(nogate)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ďakujem Gabika. Konvalinky sú také drobné, nežné, krehké kvietky aj ja ich mám veľmi rada. A tulipány úplne zbožňujem, škoda len, že vždy keď ich mám chvíľku doma v teple začnú sa im otvárať hlávky...Ale sú nádhernéé!!!

    OdpovedaťOdstrániť