piatok 11. februára 2011

Cuketový falafel plnený fetou














Falafel asi nemusím nikomu veľmi predstavovať. Zaujímalo ma však aj niečo viac z histórie týchto malých chrumkavých cícerových guličiek...Jeho pôvod je dosť zahmlený, ale najpravdepodobnejším domovom falafelu je Egypt, odkiaľ sa rozšíril aj do ostatných krajín Blízkeho východu. Vraj mal slúžiť ako náhrada mäsa (a musím len konštatovať, že veľmi chutná a sýta náhrada:) Väčšinou je známy predovšetkým z fast foodov, vďaka ktorým získal na popularite aj v mnohých európskych krajinách. 

Priznám sa, že falafelu som prišla na chuť až po navnadení Evitchky z MMB a hneď som sa stala jeho vernou fanúšičkou. Klasické falafelové cestíčko pozostáva len z cíceru, vajíčka, múky, cesnaku a korenín. Ja som ho skúsila ozvláštniť cuketou (niekde dávno som túto kombináciu na internete videla) a napadlo mi naplniť ho aj kockami feta syra, ktorý mám veľmi rada. A vzniklo z toho veľmi lahodné spojenie chutí.Viem síce, že cuketa v tomto ročnom období nie je zrovna sezónna záležitosť, ale hrozne mi chutí, takže som nemohla odolať. Okrem toho je to ideálna cesta ako docieliť aby človek "anticukeťák" - cuketu zjedol bez toho, aby o tom tušil a naviac si ešte aj pochutil:)

Receptík je vcelku jednoduchý, viac času zaberie len samotné vysmážanie:

Ingrediencie:
1 konzerva cíceru,
asi 3 strúčiky cesnaku,
1 vajíčko,
1 stredne veľká cuketa,
koriander,
drvený kmín,
soľ,
feta syr (ak kúpite originál grécky syr feta, falafel získa na pridanej hodnote:),
hladká múka,
strúhanka (domáca strúhanka = taktiež pridaná hodnota:),
olej na vysmážanie (ja používam olivový),
pita chlieb (príp. arabský),
jogurt alebo kyslú smotanu, 
tahini omáčka (nepoužívam),
čerstvá zeleninka.

Postup:
Cícer, cesnak, olúpanú cuketu rozmixujeme v elektrickom robote na čo najjemnejšie. Potom pridáme vajíčko, koreniny, soľ a zahustíme hladkou múkou a strúhankou (pridávame po lyžiciach dovtedy, kým nezískame dobre tvarovateľné cestíčko). Rukou formujeme guličky, ktoré obaľujeme v strúhanke a do každej vložíme jednu malú kocku feta syra. Do panvice si nalejeme toľko oleja, aby guľky boli celé ponorené (je to veľmi dôležité, lebo keby bolo oleja málo, guľky by sa ho napili a boli by dosť mastné), olej necháme následne poriadne rozhorúčiť a až potom falafel krátko vysmážame dozlatista. Ihneď podávame, lebo najlepší je takýto čerstvý, teplý a chrumkavý!














Falafel podávame buď len so zeleninkou a kyslou smotanou ochutenou bylinkami. Klasicky sa podáva aj s tahini omáčkou.













Alebo ak sme veľmi hladní, naplníme ním pita alebo arabský chlebík. Prajem dobrú chuť!

23 komentárov:

  1. Evicka, mnam, ten napad s fetou sa mi paci ;) A fotky su take uzasne, ze k nim ani neviem co dodat, jednoducho perfect!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evinka,jooj,to je zase kombinacia,co do pohladu to do chuti:)nadherne fotecky,...a sranda je ,ze aj ja som tento tyzden robila cuketovo fetove placky,takze ti davam zapravdu,ze cuketa + feta su kamaratky:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adusha: Andrejka no vidím, vidím, že aj ty si bola včera nočný vták:))Teší ma, že ťa táto kombinácia zaujala a môžem len potvrdiť, že takýto falafel je veľmi, veľmi chutný. A ďakujem za pochvalu fotečiek, snažila som sa...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Martina: Maťka, ďakujem za samé chvály:))áno, cuketka + feta sú výborná voľba a cícer ich už len vhodne dopĺňa. vidím, že máme rovnaké chute:)My už falafel iba takto - je taký jemnejší s tou cuketou. Robila som ho už takto viackrát - hlavne v lete. Niekedy Mati vyskúšaj,myslím, že si pochutíš...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evinka, vyzera to neodolatelne, krasne fotky, dokonale, wau! recept sa mi velmi pozdava, budem sa coskoro inspirovat, najradsej by som sa na tie gulocky v salatiku vrhla hned teraz :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. no úzasné Evi, falafel milujem urcite niekedy vyskusam papaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Evitchka: dakujem Evulik. Ved to vdaka tebe som si oblubila toto uzasne jedlicko! Takze vdaka patri tebe. Budem poctena, ked sa nechas inspirovat! Odporucam ale fakt vysmazat, lebo som ho skusala aj piect, ale nebolo to vobec to prave orechove - proste k cerstvej chrumkavej zeleninke skratka dokonale pasuje dozlatista vysmazeny chrumkavy falafelik, mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Archaa: Slavka vdaka! Som vedela, ze aj tebe ulahodim:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evka tak krásne fotečky len sa natiahnúť , samé vystupujú z monitora:)A jedlo musí byť úúúúžasné bo samé dobré veci tam idú a fakt je to nesmierne krásne na tých obrázkoch:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. AjkaR.: Andrejka,dakujem, ono fakt je tento falafelik strasne dobry - uz som si ho tu dokonale vychvalila:))) no ale nemozem si pomoct...mnam, je to jedno z jedal, na ktore mam skoro vzdy chut. Som rada, ze ta moje obrazocky navnadili - to je aj ich ucel:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Evinka, to ma velmi tesi, ze ta prave moj recept z MMB navnadil na tuto pochutku! S vyprazanim mas naozaj pravdu, ja som v poslednej dobe robila len peceny v rure a nechutil mi veru az tak ako ten vysmazany. Kedze inak nevysmazam vobec, doprajem si teda aspon vysmazeny falafel raz za cas aby to bolo to prave orechove :) Este som chcela doplnit, co som sa docitala o falefele ja: pri mojich prvych pokusoch s nim mi neslo do hlavy ako dat dokopy cicerovu hmotu bez vajicka tak, aby sa pri vysmazani nerozpadla na kasu. Narazila som totiz na dost vela receptov, v ktorych sa medzi ingredienciami neuvadzalo vajicko. a tot nedavno som citala, ze ak si falafel pripravujeme zo suseneho a doma uvareneho ciceru, vajicko netreba a ak pripravujeme z konzervovaneho ciceru, tak ano :) ja som doteraz robila len z ciceru z konzervy, tak neviem posudit, ci to je pravda, no nieco na tom asi bude..tvoja variacia s cuketou a s fetou vyzera ohromne chutne, urcite sa raz k tomuto receptiku vratim a pripravim si falafelik podla teba. mnaaam, uz teraz sa nan tesim! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Evitchka,
    nuz neviem, s vajickom to asi pravda celkom nebude. JA ked som robila falafel prvykrat, som ho robila zo suseneho a uvareneho, bez vajicka a vsetko sa mi rozlialo na kasu :-( O tomto nezdare som pisala v novembri (KEd sa nedari). Dalsie pokusy uz boli nastastie uspesne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Na falafeli sa už nejaký čas chystám, konzervu s cícerom som si už zadovážila a myslím, že sa do toho pustím, len to vysmážanie mi nerobí dobre. Tieto fotky sú krásne a cuketu v akejkoľvek forme mám strašne rada. Po vyskúšaní klasického falafelu, dúfam, že príde na rad aj takáto vylepšená verzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. receptyzindie: ďakujem krásne, určite odporúčam vyskúšať!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Evitchka:Evulík ja som robila aj pečený v rúre aj vysmážaný a chutia mi oba, ale samozrejme viac ten vysmážaný:))) prečo všetko nezdravé je tak strašne dobré?:) Ja tiež málo vysmážam, ale vraj najhoršieje vysmážané mäso, lebo tam je to tuk na tuk. Takže pri falafeli je to aspoň trochu zmiernené, keďže sa smaží zelenina. Ale aj tak si myslím, že občasne si treba dopriať - nevieme z čoho sa popravíme:) Evi, mne šiel falafel úplne v pohodičke urobiť aj bez vajíčka, nestalo sa mi, že by sa rozpadol. Tak teraz neviem...či som pridala viac strúhanky alebo čo...neviem fakt. A prečo vlastne chceš bez vajíčka? Ak nemáš zdravotné dôvody(alergia apod.), tak ti odporúčam prepeličie vajíčka - sú bez cholesterolu a majú kopec rôznych vitamínov. A čo sa týka tej kombinácie s cuketou - tak hmota je potom trošku redšia, takže treba viac strúhanky, najlepšie domácej z celozrnného pečiva - ja používam takú...Prajem pekný sobotný večer Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Kinga: smelo do toho Kinga! falafel sa dá piecť aj v rúre, len nie je to celkom ono, tak ja radšej vysmážam. Ak budeš správne vysmážať, guličky sa napijú tuku minimálne a budú úžasné - vôbec nie ťažké a mastné. A k tomu veľa čerstvej zeleninky a vysmážanie je zažehnané:)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Evi aj Adusha, dakujem za doplnenie k vajickovej dileme :) mne vajicko nastastie vobec nevadi, len ked som skusala svoj prvy falafel, isla som podla receptu kde vajicko uvedene nebolo a hmota mi nesla ani spojit nieto este vysmazit :) takze som nad tym dumala, ze ako je to mozne ze existuje tolko receptov na falafel bez vajicka..

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj Evi, mas krasny blog. Zbezne som ho okukla a musim uznat, ze mas fakt talent!
    A tento falafel som nepoznala, vyzera velmi chutne. Aj ked neuznavam vysmazane, toto by som si fakt dala, ani by ma prehovarat nemuseli :-) tieto tvoje falafelky totiz vyzeraju tak sucho, tak bez tuku…Palec hore!

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Dora: Ahoj Dorka, dakujem, si moc mila. Ja som tiez kukla tvoj blog a teda paraaadny ho mas, to sa musi nechat - budem ta odteraz sledovat:) Co sa tyka falafelu, tak ja sa tiez snazim vysmazanemu vyhybat, ale obcas takto zhresim:)Ono tento falafel aj bol suchy a chrumkavy - ako som pisala da sa to docielit, len treba mat vela oleja v panvici(paradoxne) a treba aby bol riadne rozhoruceny. Niekedy vyskusaj. Pekny dnik prajem!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. ďakujem aj ja tebe Evi a teším sa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Evka falafel som vyskusala, sice bez cukety, ale ten Feta syr skutocne dava tomu vyssi level. Dcerka si velmi pochvalovala (je vegetarianka), ze uz aj ona bude robit tuto verziu. Vdaka za super receptik

    OdpovedaťOdstrániť
  22. jej Adrianka, tešííím sa moc!!! Som rada, že si dcérka pochutila. A ja ďakujem, že si mi dala vedieť...

    OdpovedaťOdstrániť