streda 26. januára 2011

Hainburg an der Donau

V nedeľu sme si urobili menší výlet do Hainburgu, stredovekého mestečka, ktoré leží len pár kilometrov od slovensko-rakúskych hraníc. Teda musím povedať, že som ním doposiaľ vždy iba prechádzala autom a nikdy som si ho bližšie nepozrela. A pritom Hainburg ukrýva toľko krás, a to nielen historických! A keby nám výlet nepokazila veľká zima a hlavne silný ľadový vietor, veruže by sme si ho pozreli aj detailnejšie...

Cieľom nášho výletíku bola zrúcanina hradu Schlossberg, ktorý sa týči nad mestom s výškou asi 300m. Výstup nebol žiadna turistická makačka, práve naopak, bola to príjemná prechádzka a našou pomalou chôdzou nám to trvalo asi 20 minút. No a "hore" nás čakalo prekvapenie v podobe nádherného výhľadu. A keď sme sa trošku posnažili, tak sme aj zahliadli niektorú z 3 mestských brán alebo 15 veží, ktorými je Hainburg preslávený. Jedna z nich - Wienertor je dokonca najväčšou stredovekou bránou v Európe (je to práve tá brána, cez ktorú vždy prejdete pri prechádzaní mestom).

A pri rozjímaní nad krásami mesta, sme si hneď aj plánovali, kde pôjdeme na budúce a ďalším "kandidátom" sa stal vrch Braunberg, ktorý vraj bol sídlom Keltov.

Kúsok z Braunbergu

Hradné ruiny sú naozaj vo veľmi dobrom stave, pekný trávnik, vysadené stromčeky, toalety...no skrátka krásne prostredie. V inom ročnom období by som si tam vedela predstaviť piknik, nejakú oslavu a možnože aj svadbičku - teda myslím, že by tom tam bolo na svadbu úplne ideálne a silno romantické miestečko :)


Škoda len toho spomínaného nešťastného počasia...Veruže by to bol býval príjemnejší výlet a aj fotečky by vyšli lepšie, keďže v takom ponurom, smutnom počasí sa nefotí najlepšie...Ale nič to, veď určite sa sem ešte vrátime...Napríklad na jar alebo v lete prísť sem na bicykloch to musí byť fakt nádhera...


8 komentárov:

  1. Evka,aky fajny vyletik ste spravili:))a dobre si veru spravila,ze si nam ho tu takto zreferovala,aspon mame inspiraciu na jar,alebo na leto..my sme Hainburgom tiez vzdy len prechadzali,a nikdy ma veru nenapadlo pozriet sa mu na "zubok":)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pekný clánocek,Evi,veru dobrý tip na výlet.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martinka(Dulce de Leche):no veru fajný výletík, len tá zima nám ho trochu kazila:(( Ale presne - na jar alebo leto to bude ideálne a Hainburg je fakt pekné mesto, som rada, že som ťa mojím príspevkom inšpirovala:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Archaa: Slávka, veru, veru pekný výletík to bol, ale ty to máš z Mníchova "trošku" od ruky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evi jeej, krasny vyletik. Veru, Hainburg je krasny, urcite su urobte repete v maji alebo v lete. Vtedy je tam nadherne, sadnes do travy plnej sedmikrasok, urobite si piknik... ja to tam mam velmi rada. A presne ako pises, je to rozdiel ako u nas... cisto, udrziavane, toalety...nuz darmo... ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andrea: Andrejka tak ty si uz ako citam preskumala krasy tohto mestecka:) A urcite tam este pojdeme, ved ako pises travicka plna sedmikrasok v spojeni s tou krasou naokolo je proste silna motivacia:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Evi ano, ved z Blavy tam mam na skok ;) My sme celkom dost toho uz pochodili tesne za hranicou, pobehali sme dedinky okolo Dunaja, Hainburg, zamok Schlosshof, rimske pamiatky, neziderske jazero... a veru v krasnom majovom pocasi bolo hore na hrade uzasne, tie sedmikrasky si pamatam, lebo mam sedmikraskove fotecky narobene ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Andrea: Adi, no ja som ani nevedela, ze ty byvas v BA:) Jaj, no vidim,ze ste veru nezahalali:) My by sme moc chceli takto chodit na vylety, ale akosi nestihame, cez tyzden v praci a na vikendy chodievame skoro stale domov, takze malo casu:) Ale som rada, ze teraz aspon Hainburg vysiel, ale moc by som sa chcela ist pozriet aj na Schlosshof...A na jar do Hainburg urcite este zavitame to musi byt nadhera, vsetko take zakvitnute...

    OdpovedaťOdstrániť