utorok 14. februára 2012

Keksik to povie za teba:)


Keksiky s odkazmi - urcite ich poznate z americkych foodblogov. Jedine, co na ich pripravu potrebujete je dobre linecke cesto"keksikovske peciatky". Ja som ich kupila kedysi davno v Tchibo, ale ich cas nastal az teraz. Je to v podstate taka blbosticka, ale verte mi - ten komu taketo keksiky darujete vycarite usmev na tvari (minimalne:) Samozrejme, zavisi to aj od toho, ake odkazy na keksiky natlacite:)




Recept na tieto linecke kolaciky je velmi stary a dala mi ho moja stara mama. Kolaciky podla neho pekavam niekolkokrat do roka pri roznych prilezitostiach, lebo mojmu manzelovi a aj celej rodinke velmi chutia. Odporucam ho aj vam!


Na linecke kolaciky budete potrebovat:
  • 250g masla (pozor,ziadne nahrady!),
  • 130g praskoveho cukru,
  • 1 vajce,
  • 1 vanilkovy cukor, pripadne par kvapiek vanilkovej esencie alebo vanilkovu pastu,
  • 400g hladkej muky,
  • susena citronova kora,
  • sol (velmi dolezita ingrediencia - nesetrite!).
  1. Stuhnute maslo nakrajame na kusky a vymiesame s praskovym a vanilkovym cukrom.
  2. Pridame vajce a premiesame.
  3. K vzniknutej mase pridavame po trochach preosiatu muku zmiesanu s citronovou korou a solou. Spracuvame rukou, pricom miesime tak dlho az kym nam nevznikne hladke cesto. 
  4. Cesto zabalime do celofanu a odlozime do chladnicky na 1hod.(pripadne aj na noc).
  5. Cesto rozvalkame na pomucenej doske a vykrajujeme lubovolne tvary. Ak mate keksikovske peciatky, v tomto momente natlacte na kolaciky svoje odkazy. 
  6. Kolaciky ukladame na plech (cesto je dost mastne, takze netreba vymazavat ani vysypavat plech mukou) a pecieme pri 180°C asi 10min. alebo podla potreby. My nemame rady ziadne bledule, takze  ja som kolaciky nechala v rure o cosi dlhsie, aby sa pekne sfarbili doruzova.
Upecene kolaciky mozete zlepovat lubovolnou plnkou - lekvarom, cokoladou, nutelou...alebo si ich dat "len tak" bez nicoho k horucej cokolade alebo cajiku.


Keksikovske peciatky, z ktorych mozno skladat lubovolne slovicka

Prajem vam krasny valentinsky dnik a nezabudajte ludom okolo vas hovorit, ze ich lubite a ze su pre vas doleziti!






utorok 7. februára 2012

Polievka z peceneho cesnaku s mandlami a pomarancom



Velmi lahodna a jemna polievocka prave idealna do tychto mrazivych dni. Aj ked uznavam, vzhladom na zlozenie je to priam anti-drakulovska polievka (3 hlavicky cesnaku:), nech vas to vsak neodradi! V rure peceny cesnak straca na svojej sile a meni sa na sladku pastu. A ak si do uvarenej polievky pridate aj kusky cerstveho pomaranca, budete o dalsi gurmansky zazitok bohatsi...


(Zdroj: Jamie Oliver)


Na asi 6 porcii:

  • 3 velke hlavky cesnaku (nepomylte sa - cele hlavky, nie iba struciky!),
  • 1 cibula,
  • 250ml slahackovej smotany (da sa nahradit sojovou smotanou),
  • cca. 500ml zeleninoveho alebou kuracieho vyvaru,
  • ciabatta chlieb,
  • 2 lyzice bieleho vinneho octu,
  • 150g celych osupanych mandli,
  • cerstvo pomlete cierne korenie,
  • sol,
  • olivovy olej,
  • cerstve alebo susene listky koriandra (alebo podla moznosti petrzlenova vnat, ak nemozete zohnat),
  • cerstvy pomaranc.
  1. Ruru vyhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pecenie. Cesnakove hlavky rozoberieme na struciky, neosupane ich dame na plech a pecieme priblizne 30min.
  2. Medzitym ako sa nam pecie cesnak si osupeme a nadrobno nakrajame cibulu. Na rozpalenom oleji v hrnci ju oprazime a zalejeme smotanou a vyvarom. Pridame vinny ocot a povarime na slabom ohni asi 5min.
  3. Upeceny cesnak nechame trochu vychladnut a potom zo supiek vytlacime sladku cesnakovu pastu, ktoru vmiesame do polievky.
  4. Z ciabatty chleba odstranime korku, potrhame ju na male kusky a pridame do polievky.
  5. Mandle vysypeme na plech, strcime na par minut do rury a nechame zlahka opiect.
  6. Opecene mandle pridame do polievky a v kuchynskom robote (idealne ak mate vysokootackovy mixer) celu polievku dohladka rozmixujeme. 
  7. Nakoniec polievku osolime, okorenime a priamo na tanieri ozdobime listkami koriandra a kuskami pomaranca, pripadne pokvapkame olivovym olejom. Dobru chut!







streda 1. februára 2012

Buckwheat pancakes with blueberries


Pancakes + Golden sirup + slane maslo => tak chuti Amerika, presnejsie typicke americke ranajky. Buckwheat alebo pohanka je charakteristicka svojskou chutou a aromou, ktora nie kazdemu sadne. A najvacsia zvlastnost tychto pancakes je ta, ze pohankovu muku v nich nie je skoro vobec citit. A to dokazuje aj fakt, ze ja som pri ich objednavani v Amerike nemala tucha, co vyraz "buckwheat" znamena :) Totizto myslela som si, ze je to nejake slangove slovo pre celozrnne pancakes:))) A tak som v sladkej nevedomosti vlastne pojedala velmi zdravu plodinu.


Americke pancakes nie su  sami osebe sladke, a preto sa podavaju s extra sladkym Golden sirupom. Kopcek slaneho masla, ktore sa k pancakes taktiez serviruje sa mozno javi ako divna kombinacia, ale spolu so sladkym sirupom a lievancami je to dokonale spojenie. 



Pre 2 osoby:
  • 1 hrncek acidofilneho mlieka (odporucam jedine znacku Sabi, lebo je fakt dobre a huste),
  • 1/3 hrnceka hladkej pohankovej muky,
  • 1/4 hrnceka hladkej muky,
  • 1 cajova lyzicka hnedeho cukru,
  • 1 vajce,
  • 1 cajova lyzicka prasku do peciva,
  • sol,
  • vanilkova aroma alebo vanilkova pasta,
  • mleta skorica,
  • mlety muskatovy oriesok,
  • olej na vyprazanie.
Okrem toho:
  • Golden sirup (ja mam radsej javorovy sirup),
  • slane maslo (odporucam znacku Liptov),
  • zavarane alebo cerstve cucoriedky.

  1. Obidva druhy muky zmiesame dokopy, pridame prasok do peciva, vanilku, skoricu, muskatovy oriesok a sol.
  2. Prilejeme acidofilne mlieko, vajce a hnedy cukor.
  3. Vsetko spolu metlickou premiesame. (Pri miesani majte lahku ruku a neprehanajte to, inak sa moze stat, ze upecene lievanceky budu ubite.)
  4. Ak mate cerstve cucoriedky, zlahka ich priemesajte do cesta. Zavarane cucoriedky su vhodnejsie na ozdobenie uz upecenych pancakes.
  5. Na rozpaleny olej v panvici (nemusite mat specialnu lievancovu panvicu) kladieme kopky cesta, ktore rozotrieme na pozadovanu velkost pancakes. Nebojte sa nedokonalosti tvarov a velkosti, pretoze chybicky krasy su vitane. Upecene lievance ukladame na tanieri na seba a podavame so sirupom, slanym maslom a cucoriedkami.