štvrtok 26. januára 2012

Ked ticho ma hlas...

Jedna z  prekrasnych "Panoram" v Panoramaloipe
Velmi rada pocuvam ticho. Je tak ciste, ukludnujuce, krasne...V dnesnej dobe take naozajstne ticho najdete uz len velmi tazko. Zato zasnezena zimna krajina je nim priam nasiaknuta. A prave preto tak milujem beh na lyziach. Pocit, ze ste niekde hlboko v lesoch obklopeni len stromami a nekonecnou snehovou pokryvkou  so vsetkymi svojimi krasami, je proste neprekonatelny.


Kedze moj blog nie je len o jedle a vareni, rada by som vam touto cestou dala tip na bezkarsky vyletik v Rakusku, ktoremu sme venovali minuly vikend. 


Panoramaloipe su bezkarske trate, ktore sa nachadzaju v pohori Wechsel, v nadmorskej vyske cca. 1300m.n.m. 


Trate dokopy meraju okolo 100km, cize sa mozete dosyta ubezkovat k smrti:) Zo Slovenska (BA) sa sem dostanete autom zhruba za 2hodiny. Nastupnych bodov je viac, my sme nastupovali z FeistritzsattelPoplatok na den je 5EUR/osoba, ktory plati na vsetky trasy.


Co sa samotnych trati tyka, su velmi dobre upravene - to znamena udrziavana stopa v oboch smeroch (niekde len v jednom), stredna cast je upravena na korculovanie. Trate su velmi dobre znacene - tabulky so sipkami a kilometrami. V pripade ostrych zakrut su doplnene vystrahami. Taktiez tu najdete naucne tabulky pre rodiny s detmi. 


Na fotkach vidite trasu Rundloipe Feistritzsattel s celkovou dlzkou 9,4km. Tato trat je oznacena ako stredne narocna. Ak ju mam ohodnotit ja, tak je to trasa pre mierne pokrocilych (urcite nie pre zaciatocnikov). A to hlavne z toho dovodu, ze v druhej polovici trasy sa spustate dolu kopcom, a na to treba vediet kvalitne pluhovat, hlavne ak by ste mali stastie na taky zladovately sneh ako my. 

Len vy, sneh a priroda okolo vas...

Suma sumarum  Panoramaloipe velmi odporucam, pri spravnom vybere trasy si tu na svoje pridu uplni zaciatocnici i profici. Nezabudnite si ale pred naplanovanim cesty do Rakuska pozriet aktualny stav jednotlivych tras na: http://www.loipeninfo.at/default.asp?id=60331&ci=karte

Podrobnejsia mapka vratane nastupnych bodov je na tomto linku: http://www.loipeninfo.at/magazin/00/artikel/60464/doc/d/%C3%9Cbersichtskarte.jpg?ok=j

Ospravedlnujem sa za kvalitu foteciek, ale fotila som mojim starym kompaktikom, kedze sa mi na taku dlhu cestu nechcelo pratat v ruksaku este aj velku zrkadlovku. I tak verim, ze ste sa co-to nadychali z tej uzasnej atmosfery zimnej prirody.