štvrtok 31. marca 2011

Jede, jede mašinka..: )






































Sestrin maličký synček a zároveň naše krstniatko oslavovalo pred pár dňami svoj 2. rôčik. Samozrejme, že som už dávno predtým horlivo premýšľala čo pripraviť, aby som ho čo najviac potešila. A keďže Filipko je typický chlap a najviac zo všetkého ho bavia autíčka, vláčiky a ostatné mašinky, tak padla voľba na tortičku v podobe vláčika. Chcela som, aby tortička pôsobila veselo a milo, a tak som na jednotlivé vagóniky posadila kupované cukrové zvieratká - síce boli tvrdé sťa skala, ale paradoxne práve ony spôsobili najväčšiu radosť malému oslávencovi. Dokonca sa s nimi chcel hrať aj nasledujúci deň po oslave.

Tortičku som začala robiť o pol desiatej večer a skončila som o tretej ráno:) Popritom som vypila dve kávy a v duchu sa zaprisáhavala, že už žiadnu tortu piecť nebudem.(ha!to určite...:)
Receptík je jeden z tých zaručene osvedčených, ktorý sa s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou vždy podarí a aj vždy všetkým chutí. Korpus mám od Aďky (Aďka27) z MMB
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=25756&user=32431 a je naozaj skvelý tak ako aj jej ďalšie recepty.

Na korpus:
3 vajíčka, 
200 g kryštálového cukru, 
1 vanilkový cukor, 
1,5 dl mlieka, 
1 dl oleja, 
250 g polohrubej múky, 
1 prášok do pečiva,
3 polievkové lyžice kakaa,
papier na pečenie.

Postup:
Celé vajíčka vyšľaháme do hustej peny, pridáme mlieko, olej, šľaháme, kým sa nerozpustí cukor, pridáme po lyžiciach múku zmiešanú s práškom do pečiva a preosiatym kakaom a zároveň šľaháme. Vylejeme na papier na pečenie, pečieme pri teplote 175° C, približne 10 -15min.

Na vanilkový a čokoládový krém:
3 Zlaté klasy,
750ml polotučného mlieka,
1/2 vanilkového struku (alebo vanilkový extrakt, príp. vanilkový cukor),
trochu kryštálového cukru do pudingu
200g masla,
práškový cukor podľa chuti,
horká čokoláda,
čučoriedkový kompót aj so šťavou.

Postup:
Asi v 2dcl mlieka si rozmiešame Zlaté klasy a trochu kryštálového cukru. Zvyšné mlieko necháme zovrieť v hrnci s dostatočne hrubým dnom. Do vriaceho mlieka pomaly lejeme rozmiešané Zlaté klasy a dôkladným miešaním pripravíme hustý puding, do ktorého metličkou zamiešame dreň z vanilkového struku. Puding necháme úplne vychladnúť.
Po vychladnutí do neho postupne zašľahávame kúsky masla a podľa chuti práškový cukor. Ak by sa vám stalo, že sa krém sekne (mne sa to stáva dosť často:) tak netreba panikáriť, lebo mám na to malý trik. V takomto prípade necháme v hrnci zovrieť vodu a misu so zrazeným krémom položíme naň, pričom šľaháme elektrickým šľahačom, až kým krémik nemá krémovú konzistenciu.
Na záver krém rozdelíme na 2 časti, pričom do 1 časti pomaly zašľaháme rozpustenú a podľa možnosti čo najviac vychladenú čokoládu (ak by sa vám krém znovu sekol, postupujte dľa spomínaného osvedčeného triku).
Takto nám vzniknú 2 krémy - vanilkový a čokoládový.

Záverečné skladanie torty:
Korpus rozrežeme na malé obdĺžniky - budúce mašinky a každý obdĺžnik ešte priečne rozrežeme. Korpusy pokvapkáme šťavou z čučoriedkového kompótu. A skladáme v tomto poradí: korpus č.1 - čokoládový krém - odkvapkané čučoriedky z kompótu - korpus č.2 - vanilkový krém.

Zdobenie:
mandľový marcipán
cukríky,
najlepšie trubičky na svete - kokosové Lusette od Sedity:)
čerstvé ovocie,
cukrové zvieratká,
a vlastne všetko, čo vás napadne:)

Filipko je také malé vrtidielko, ktoré je stále v pohybe, takže je celkom umenie ho odfotiť tak, aby fotečka nebola rozmazaná. A keďže sa mi to nepodarilo pri tortičke, tak aspoň vkladám fotku spred týždňa, kedy sme boli spolu v zoologickej záhrade...

No neurobili by ste pre túto tváričku všetko na svete?:)

streda 30. marca 2011

Mozzarellové klobúčiky














Bleskové chuťovečky skvelej chuti ideálne pre nečakanú návštevu alebo ako fajnové raňajky. My sme ich kvôli vzhľadu "klobúčika" nazvali mozzarellové "rádiovky."(kto nevie, ako vyzerá rádiovka - nech si pomôže Mr. Googlom a bude mu všetko jasné:), mimochodom nosí ju na hlave aj jeden z panáčikov "A je to."

"Rádiovka" v plnej kráse:)





































Potrebujeme:
malé rožky alebo bagetky,
krémový čerstvý syr - napr. Lučina,
cherry paradajky,
malú cuketku,
mozzarella guličky,
čerstvá bazalka,
Balsamico ocot,
panenský olivový olej,
limetková šťava,
čierne korenie,
soľ,
špáradlá,
papier na pečenie.

Postup:
Rúru dáme vyhriať na 200°C. Rožky, paradajky a cuketku nakrájame na kolieska. Krémový syr zmiešame s nadrobno nasekanou bazalkou, pridáme trošku limetkovej šťavy, korenie a štipku soli. Takto vymiešaný syr natierame na kolieska rožkov. Na syr položíme koliesko paradajky, ktorú pokvapkáme Balsamico octom a olivovým olejom. Na paradajku dáme ešte koliesko cuketky a takto vzniknutú chuťovku prepichneme špáradlom. Chuťovky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na cca. 8min. Po vytiahnutí na každú chuťovku ešte napichneme guličku mozzarelly a znovu dáme zapiecť do rúry na približne 5min. Počas zapekania je potrebné dávať pozor, pretože nechceme, aby sa mozzarella príliš roztiekla...Pred podávaním každú chuťovku ešte dozdobíme lístkom bazalky a ihneď papáme.

sobota 12. marca 2011

Verrines tatin






































Dnes ma po dobrom obede chytila sladká slina, ale nechcelo sa mi robiť nič náročné, tak som zase zalovila v knižke Ivetky Fábešovej a hneď som sa aj inšpirovala...
Z Verrines tatin robí lahôdku už len samotný créme Fraiche (kto ho už jedol, dá mi za pravdu), no a keď sa spojí so sladučkým karamelom, banánmi a jemne štipľavou zázvorovou chrumkačkou, tak vám viac netreba.
Créme Fraiche je hodvábny smotanový krém (obsah tuku až 30%!), ktorý sa chuťovo asi najviac podobá kyslej smotane, ale podľa môjho názoru je ňou nezameniteľný.Proste je taký dobrý, že kyslá smotana pôsobí popri ňom ako také chudiatko:) Údiv nad jeho skvelou chuťou zrejme neutajíte ani pri jeho pomerne vysokej cene. No ale zase fakt je, že to nejeme každý deň, takže raz za čas si predsa treba dopriať, či nie?

Ingrediencie (približne pre 2 osoby):
250ml créme Fraiche,
100g krupicového cukru,
2 PL vody, 
2 banány,
2 PL masla.

Na posýpku:
50g trstinového cukru,
4 PL hladkej múky,
3 PL vychladeného masla,
2 PL čerstvého zázvoru nakrájaného na maličké kúsky.

Do hrnca s hrubším dnom dáme cukor a vodu a na miernom plameni a za stáleho miešania pripravíme karamel. Odstavíme z ohňa a pridáme maslo (pozor! pri pridávaní masla do horúceho karamelu buďte obzvlášť opatrní a radšej to robte z väčšej vzdialenosti). Miešame, dokým nám nevznikne hladký krém, ktorý necháme trošku vychladnúť. Banány nakrájame na tenké kolieska. Do vybraných fľaštičiek alebo pohárikov dáme vrstvu karamelového krému, na to banány a nakoniec créme Fraiche (samozrejme môžete poradie vrstiev aj meniť podľa toho, ako vám to najviac chutí a vyhovuje). Nakoniec povrch dozdobíme zázvorovou posýpkou. Tento dezert môžeme podávať buď ihneď alebo necháme stuhnúť v chladničke.

Posýpka: Rúru predhrejeme na 180°C. V mise (najlepšie rukou) premiešame cukor, múku a maslo nakrájané na kúsky. Potom pridáme nasekaný zázvor a znovu premiešame. Zmes rozdrobíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 15min. resp. dokiaľ posýpka nechytí hnedastú farbu. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť.

streda 9. marca 2011

Losos s limetkovým glazé a zeleninou













Jednoduchý, ľahký a vynikajúci - tieto tri slovká výstižne vyjadrujú tento skvelý recept. Odkukala som ho z knihy Zdeňka Pohlreicha a ako som už vopred tušila, vôbec ma nesklamal, práve naopak - úplne ma očaril a získal si tak trvalé miesto medzi mojimi obľúbenými receptíkmi.
No a ak vám meno Zdeněk Pohlreich nič nevraví, tak ste asi nikdy nesledovali jeho reláciu "Ano, šéfe!", v ktorej navštevoval vybrané české reštaurácie a radil majiteľom, ako lepšie variť a čo robiť, aby sa zlepšil ich biznis. Okrem jeho kuchárskeho umenia sa mi páči aj to, že sa snaží pozdvihnúť typickú českú kuchyňu a fandí českým jedlám pripraveným z poctivých surovín. Zdeněk je charakteristický aj svojim humorom a vtipnými "hláškami", ktorými počas natáčania relácie veru vôbec nešetril. Ak sa chcete trošku pobaviť- kliknite na tento link: http://www.jaros.in/item/nejlepsi-hlasky-zdenka-pohlreicha-ano-sefe

Zdeňek Pohlreich
























Ingrediencie:
losos steaky (odporúčam kúpiť čerstvé - je to obrovský rozdiel v chuti),
1 mrkva,
3 strúčiky cesnaku,
1 malý pór,
1 cuketa,
2 paradajky,
soľ,
biele korenie,
maslo,
olivový olej.

Na limetkové glazé:
1 ČL čerstvo vytlačenej šťavy z limetky,
1 ČL sójovej omáčky (ja používam Bio sójovú omáčku),
1 ČL zázvorovej šťavy (kúsok čerstvého zázvoru),
3 PL olivového oleja,
soľ, 
biele korenie.

Keďže glazé je veľmi chutné, odporúčam pripraviť si ho aj viac - to znamená uvedené množstvá surovín na glazé zdvoj až strojnásobiť...

Príprava:
Suroviny na glazé zmiešame a odložíme bokom (zázvorovú šťavu získame tak, že čerstvý zázvor postrúhame a následne z neho rukou vyžmýkame šťavu).
Cesnak a mrkvu nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s trochou olivového oleja a odložíme bokom na tanier. Pór nakrájame na polkolieska a taktiež len veľmi krátko orestujeme na panvici, kde sme restovali mrkvu s cesnakom. Opäť odložíme na tanier. Cuketu aj so šupkou nakrájame na kolieska a opečieme na panvici - odporúčam nenasypať ju na panvicu "hala-bala", ale pekne poukladať jednotlivé kolieska vedľa seba, nechať opiecť z jednej a potom aj z druhej strany. Opečenú cuketu tiež odložíme na tanier k ostatnej zelenine. 
Lososa umyjeme (môžete ho ponechať aj s kožou), osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na panvici, v ktorej sme roztopili maslo s troškou olivového oleja (samotné maslo sa zvykne pripaľovať, tak preto ten olej). Lososa opekáme veľmi krátko - max. 5 min.
Paradajky zbavíme šupky (nie je to vyslovene nutné), odstránime semienka a nakrájame ich na malé kocky. 
Glazé prehrejeme v panvici. Na tanier nasypeme orestovanú zeleninku, pridáme paradajky a navrch položíme opečenú rybu.  Na záver prelejeme prehriatym glazé. Dobrú chuť!

Zdroj: Zdeněk Pohlreich